Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat zijn de symptomen van een ijzertekort?

Je kunt een ijzertekort herkennen aan:

  • Snel vermoeid
  • Bleke huid
  • Snel buiten adem
  • Last van rusteloze benen, een drang om ze te bewegen

De ernstigste vorm van ijzertekort is bloedarmoede. Vaak treden deze symptomen van een ijzertekort al op voordat er sprake is van bloedarmoede. Heb je deze klachten langere tijd? Ga dan naar je huisarts.

vrouw vermoeid achter haar bureau

Gevolgen ijzertekort bij kinderen en zwangerschap

Kinderen hebben voldoende ijzer nodig voor de ontwikkeling van hun denkvermogen en spiercoördinatie. Bij jonge kinderen kan een tekort aan ijzer leiden tot een minder goed functionerend geheugen en verstoord leergedrag.

Bij zwangere vrouwen kan een ijzertekort leiden tot bloedarmoede.

Heb ik een ijzertekort?

De kans dat je een ijzertekort hebt is niet zo groot. Je lichaam zorgt zelf dat het meer ijzer uit eten haalt als er een tekort dreigt. Er zijn wel groepen die een grotere kans hebben op een ijzertekort. Dit gaat om meisjes en vrouwen in de vruchtbare leeftijd, doordat ze bloed verliezen als ze ongesteld zijn. Ook vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben een grotere kans op een ijzertekort. Daarnaast is het voor jonge kinderen en vegetariërs van belang extra te letten op de ijzerinname.

IJzertabletten

Een gevarieerde voeding levert voor de meeste mensen voldoende ijzer. Het advies is om geen multivitamines of andere supplementen met ijzer te nemen. Als je dat wel doet, neem dan niet meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Op het etiket geeft de referentie-inname (RI) aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.