Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kun je groente en fruit vervangen door een multivitamine?

Een multivitamine is geen vervanging voor groente en fruit. Groente en fruit verminderen het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Het is niet helemaal duidelijk hoe groente en fruit het risico op deze ziekten verminderen. Het gaat waarschijnlijk om de combinatie van verschillende stoffen. Met het eten van groente en fruit krijg je ook nog andere belangrijke voedingsstoffen binnen die niet in de tabletten zitten. Bijvoorbeeld vezels en bioactieve stoffen.

Er gaat niets boven gewoon groente en fruit eten. Je kunt groente en fruit niet vervangen door pillen

Te veel vitamines

Bij gebruik van supplementen zoals een multivitaminepil kan je ook te veel van bepaalde vitamines of mineralen binnenkrijgen. Bij sommige vitamines of mineralen kan te veel bij langdurig gebruik schadelijk

zijn. Als je er toch voor kiest om vitamines te slikken, gebruik dan in ieder geval een supplement dat niet meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) levert. Op het etiket geeft de referentie-inname (RI) aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.

Zijn vitaminepillen helemaal niet nodig?

De meeste mensen krijgen genoeg vitamines binnen als ze gevarieerd eten volgens de Schijf van Vijf. Extra vitamines zijn niet nodig. Er zijn ook geen extra gezondheidseffecten te verwachten.

Er zijn wel een aantal uitzonderingen. Sommige groepen krijgen niet voldoende vitamines binnen via de voeding en krijgen het advies om extra vitamine D, foliumzuur, vitamine B12 of vitamine K te slikken. Bekijk of jij het advies krijgt extra vitamines te slikken.