Als je weinig groente eet, kun je niet 'in plaats daarvan' extra fruit eten. Groente en fruit bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.

Genoeg groente en fruit eten vermindert de kans op sommige ziekten zoals hart-
en vaatziekten, bepaalde vormen van
kanker en diabetes type 2. Dat geldt voor zowel groente als fruit.
Bescherming tegen ziekten
Het is niet duidelijk
op welke manier groente en fruit beschermen tegen ziekten. Waarschijnlijk
komt dat door de verschillende mineralen, vitamines, vezels en andere stoffen (zoals carotenoïden
en antioxidanten) in groente en fruit. Maar hoe die beschermende werking
precies in zijn werk gaat, weten we niet. De manier waarop de verschillende stoffen
in groente en fruit met elkaar samenwerken speelt waarschijnlijk een rol.
Genoeg groente en
fruit
Omdat groente en fruit verschillen in voedingsstoffen adviseert
het Voedingscentrum om dagelijks 250 gram groenten als 200 gram (2 porties) fruit te
eten. Belangrijk is om ook binnen groenten en fruit te variëren, zo krijg je
zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen.