Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is verzadigd vet slecht voor je?

In onderzoeken is overtuigend aangetoond dat het eten van veel verzadigd vet het 'slechte' LDL-cholesterol in het bloed verhoogt. Een te hoog cholesterolgehalte kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Studies

In de media wordt wel eens onderzoek aangehaald waaruit zou blijken dat verzadigd vet de kans op hart- en vaatziekten niet verhoogt. Op deze studies is veel kritiek gekomen door gevestigde wetenschappers. In deze studies is namelijk niet goed gekeken wat de deelnemers in plaats van verzadigd vet aten.

Wil je meer weten over deze studies en de onderbouwing van onze adviezen? Lees deze factsheet over verzadigde vetzuren en het risico op hart- en vaatziekten:

Hart- en vaatziekten

Als je in plaats van producten met verzadigd vet kiest voor producten met onverzadigd vet, dan verlaagt dat inderdaad de kans op hart- en vaatziekten. Het is onduidelijk of verzadigd vet vervangen voor suikers effect heeft op hart- en vaatziekten.

Hoeveel verzadigd vet mag je eten per dag?

Er wordt in Nederland en vele andere landen aangeraden om niet meer dan 10% van je dagelijkse energie uit verzadigd vet te halen. Voor een volwassen vrouw die 2.000 kcal per dag eet, betekent dit maximaal 20 gram per dag. Een croissant bevat bijvoorbeeld 4,4 g verzadigd vet en een plak 48+ kaas 5,9 g.Een croissant en 48+ kaas staan niet in de Schijf van Vijf.

Neem je bruin brood en 30+ kaas dan krijg je veel minder verzadigd vet binnen. Bruin- of volkorenbrood bevat maar 0,14 gram verzadigd vet en 30+ kaas bevat maar 3,6 gram verzadigd vet. Deze producten staan wel in de Schijf van Vijf.

Waar zit verzadigd vet in?

Verzadigd vet komt voor in dierlijke en plantaardige producten. Dierlijke producten, zoals vlees, melkproducten en kaas, bevatten meestal meer verzadigd vet dan plantaardige producten, zoals olie en noten. Verzadigd vet komt daarnaast voor in pakjes harde margarine en bak- en braadvet in een wikkel.

Veel voedingsmiddelen bevatten ook verzadigd vet zonder dat dat meteen zichtbaar is. Het vet is als het ware in het product 'verborgen'. Het gaat dan bijvoorbeeld om koek, gebak, snacks en zoutjes.

Minder verzadigd vet eten

Hoe zorg je dat je minder verzadigd vet binnenkrijgt? Eet weinig vet vlees, vette zuivel, koek, gebak en hartige snacks. Neem in plaats daarvan producten rijk aan onverzadigd vet zoals zachte halvarine en margarine, olie (zoals zonnebloemolie en olijfolie), vette vis, noten en avocado.

In de Schijf van Vijf vind je vooral producten met veel onverzadigde vetten. Eet je volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je automatisch niet te veel verzadigde vetten binnen.

Video: Is vet slecht voor je?

In deze video vertellen we je meer over verzadigd en onverzadigd vet.