Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?

Spelt lijkt erg op tarwe. Ze bevatten dezelfde voedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels.

brood

Is speltbrood lichter verteerbaar?

Sommige mensen beweren dat speltbrood lichter verteerbaar zou zijn. Daarvoor is geen wetenschappelijk bewijs. Beide soorten brood bevatten gluten (eiwitten). Gluten zorgen ervoor dat het brooddeeg luchtig wordt. Bij een kleine groep mensen worden gluten niet goed verteerd door het maagdarmstelsel. Mensen die een glutenintolerantie hebben, kunnen dus ook geen speltbrood eten.

Omdat speltbrood en tarwebrood uit dezelfde familie komen bevatten ze ook ongeveer evenveel vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking.

Wat is dan het verschil?

Zoals gezegd zijn er nauwelijks verschillen tussen speltbrood en tarwebrood als je kijkt naar voedingsstoffen. De granen lijken erg op elkaar. Soms worden er wel kleine verschillen gevonden in bijvoorbeeld het eiwit- of vezelgehalte. Dat komt omdat de omstandigheden waarin het graan groeit anders kunnen zijn: het weer, de temperatuur, de grond. Daardoor bestaat er binnen eenzelfde graansoort (bijvoorbeeld tarwe) een variatie in de hoeveelheid voedingsstoffen.

Wat bepaalt de hoeveelheid voedingsstoffen in graan?

Bij brood hangt de hoeveelheid voedingsstoffen grotendeels af van welk deel van die graankorrel is gebruikt. Elke graankorrel bestaat uit 3 hoofdonderdelen, de meelkern (het binnenste), de zemel en de kiem (het buitenste).
Het grootste gedeelte van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevinden zich in het buitenste gedeelte van de graankorrel. Dit geldt zowel voor spelt als voor tarwe. Bij volkorenbrood wordt dit buitenste deel ook gebruikt. Dit brood is het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezel.

Van speltbrood bestaan net als van tarwebrood verschillende varianten (wit, bruin, volkoren). Wil je zeker weten dat je volkoren te pakken hebt, kijk dan op het etiket of vraag het de bakker.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.