Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is speltbrood gezonder dan tarwebrood?

Speltbrood en tarwebrood zijn even gezond. In spelt en tarwe zitten ongeveer evenveel koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels. Ook speltbrood is verkrijgbaar in de varianten wit, bruin en volkoren. Volkoren is het gezondst. Of het speltbrood of tarwebrood is maakt niet uit.

Spelt en tarwe hebben ongeveer dezelfde voedingswaarde. Volkoren bevat altijd de meeste vezels, vitamines en mineralen.

Is er verschil tussen speltbrood en tarwebrood?

Spelt en tarwe zijn allebei graansoorten. Er is bijna geen verschil in voedingstoffen. Soms worden er kleine verschillen gevonden in bijvoorbeeld het eiwit- of vezelgehalte. Die verschillen kunnen bestaan tussen spelt en tarwe (en ook andere graansoorten), maar ook binnen één graansoort. Dat komt omdat graan soms groeit in andere omstandigheden. Zo kan het weer, de temperatuur en de grond net anders zijn.

Welk speltbrood is gezond?

Ook van speltbrood heb je wit-, bruin- en volkorenbrood. Volkoren speltbrood is gemaakt van volkorenmeel en bevat veel meer vezels, vitamines en mineralen dan wit speltbrood. Ook bij speltbrood kun je dus beter volkoren kiezen. Als er volkoren op de verpakking staat, bestaat het brood voor 100% uit volkorenmeel.

Waarom is volkorenbrood gezond?

Volkorenbrood zit vol goede voedingstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen. Als je genoeg volkorenproducten eet, verlaag je het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Vervang witte producten (zoals witbrood, witte pasta en witte rijst) zoveel mogelijk door volkoren producten (zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst). Lees meer over volkoren.

Staat speltbrood in de Schijf van Vijf?

Volkoren speltbrood staat - net als volkoren tarwebrood - in de Schijf van Vijf. Alle volkoren broodsoorten passen in een gezond voedingspatroon. Bruinbrood en bruin speltbrood bestaan voor een deel uit bloem en voor een deel uit volkorenmeel. Alleen als het brood minstens 4,5 gram vezel per 100 gram bevat, staat het in de Schijf van Vijf.

Witbrood en wit speltbrood zijn gemaakt van bloem en staan niet in de Schijf van Vijf. In de Kies Ik Gezond?-app kun je makkelijk zien of een product in de Schijf van Vijf staat. Lees meer over brood.

Zitten er gluten in speltbrood?

Zowel speltbrood als tarwebrood bevatten gluten (eiwitten). Gluten zorgen ervoor dat het brooddeeg luchtig wordt. Bij een kleine groep mensen worden gluten niet goed verteerd door het maagdarmstelsel. Mensen die coeliakie hebben, kunnen dus ook geen speltbrood eten.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.