Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is rietsuiker gezonder dan gewone suiker?

Bruine rietsuiker en gewone suiker (bietsuiker) bestaan beide uit sucrose. Sucrose wordt ook wel sacharose genoemd. In het lichaam wordt sucrose afgebroken in glucose en fructose. Rietsuiker en bietsuiker leveren evenveel calorieën. Dat een van de twee gezonder is, kun je dus niet zeggen.

Wat is het verschil tussen rietsuiker en gewone suiker?

Gewone suiker (kristalsuiker) is afkomstig uit de wortel van suikerbieten. Rietsuiker wordt gewonnen uit het sap van de stengel van suikerriet. Rietsuiker wordt korter gecentrifugeerd dan kristalsuiker, waardoor een klein beetje donkerbruine stroop (melasse) achter blijft. Die stroop geeft de kleur aan de suiker.

Rietsuiker bevat een heel klein beetje mineralen. Deze hoeveelheid is zo laag dat dit geen bijdrage levert aan het halen van de dagelijkse aanbevelingen. Rietsuiker is dus niet gezonder dan gewone suiker.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.