Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood?

Meergranenbrood is meestal niet gezonder dan volkorenbrood. Vaak wordt meergranenbrood gemaakt van bloem en dan is het witbrood. Hierin zitten veel minder vezels, vitamines en mineralen dan in volkorenbrood. Alleen als meergranenbrood volkoren is, kan het iets meer voedingsstoffen bevatten en is het soms gezonder.

In onderstaande video vertellen we je meer over verschillende soorten brood.

Teaserafbeelding voor video ''

Wat is meergranenbrood?

Meergranenbrood bestaat uit minimaal 3 graansoorten. Bestaat brood uit 2 graansoorten, dan zie je dit in de naam. Er staat dan bijvoorbeeld tarwemaïsbrood. De graansoort die het meest in het brood zit, wordt als eerst genoemd. Bij de ingrediënten zie je hoeveel van elke graansoort er inzit.

Van welk meel is meergranenbrood gemaakt?

Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel of bloem (of een mix). Als er ‘volkoren’ op de verpakking staat, dan is het gemaakt van 100% volkorenmeel. In volkorenbrood zitten veel meer vezels, vitamines en mineralen dan in witbrood. Dat komt omdat de hele tarwekorrel is vermalen. De voedingsstoffen zitten vooral aan de buitenkant van de korrel (zemel en kiem). Aan meergranenbrood zijn vaak gebroken of geplette graankorrels en/of zaden toegevoegd. Daardoor kan volkoren meergranenbrood soms meer voedingsstoffen bevatten dan volkorenbrood.

Is het meergranenbrood gemaakt van bloem, dan is het witbrood. In witbrood zitten minder vezels, vitamines en mineralen. Dat komt omdat alleen het binnenste deel van de graankorrel (de meelkern) is gebruikt. In wit meergranenbrood zitten vaak wel iets meer voedingsstoffen dan in gewoon witbrood. Dat komt omdat er gebroken of geplette graankorrels en/of zaden aan zijn toegevoegd.

brood

Zie je aan de kleur of het volkorenbrood is?

Je kunt niet altijd aan de kleur zien of het volkorenbrood is. Witbrood wordt soms donker gemaakt met geroosterd moutmeel of gekarameliseerde suiker, zodat het op volkorenbrood lijkt en zoeter smaakt. Het ezelsbruggetje ‘hoe donkerder het brood, hoe gezonder’ gaat dus niet op.

Hoe weet je zeker dat je volkorenbrood koopt?

Wil je volkorenbrood kopen, let dan op of er ‘volkoren’ op het brood staat (of vraag het aan de bakker). Als er volkoren in de naam staat, dan weet je zeker dat het ook echt volkoren is. Een brood mag alleen volkoren worden genoemd als het van 100% volkorenmeel is gemaakt. Dit is wettelijk vastgelegd.

Staat meergranenbrood in de Schijf van Vijf?

Volkoren meergranenbrood staat - net als gewoon volkorenbrood - in de Schijf van Vijf. Beide broodsoorten passen in een gezond voedingspatroon. Bruinbrood en bruin meergranenbrood bestaan voor een deel uit bloem en voor een deel uit volkorenmeel. Alleen als het brood minstens 4,5 gram vezel per 100 gram bevat, staat het in de Schijf van Vijf.

Witbrood en wit meergranenbrood zijn gemaakt van bloem en staan niet in de Schijf van Vijf. In de Kies Ik Gezond?-app kun je makkelijk zien of een product in de Schijf van Vijf staat.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.