Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood?

Meergranenbrood kan gemaakt zijn van volkorenmeel, maar ook van wit bloem. In dat laatste geval is meergranenbrood niet gezonder. Volkorentarwebrood is wel altijd gemaakt van 100% volkorenmeel. Dit is wettelijk vastgelegd. In volkorenmeel is de hele tarwekorrel vermalen. Het bevat daardoor veel voedingsvezel, vitamines en mineralen.

Meergranenbrood kan gemaakt zijn van wit bloem. In dat geval is meergranenbrood niet gezonder dan volkorenbrood.

Geplette graankorrels en zaden

Meergranenbrood bevat meerdere soorten graan en kán als basis volkorenmeel hebben. In dat geval heeft het ten minste evenveel voedingsstoffen als volkorenbrood. Als er ook nog gebroken of geplette graankorrels en/of zaden in het brood zijn verwerkt, heeft het vaak zelfs een hoger gehalte aan voedingsstoffen.

Bloem

Maar meergranenbrood is soms ook van bloem gemaakt. Dan bevat het minder voedingsstoffen dan volkorenbrood, maar meestal wel meer dan witbrood. Dit komt ook weer door de gebroken of geplette graankorrels en zaden die toegevoegd worden.

Hoe donkerder het brood, hoe gezonder?

Donkerbruin brood is niet automatisch de gezondste keus. De bruine kleur kan komen van gebrande mout die als smaakmaker is toegevoegd. Dan kan het witbrood zijn met een kleurtje. Wil je zeker weten dat het gezond brood is met genoeg vezels? Kies dan brood waar echt 'volkorenbrood' op staat, of vraag het aan de bakker.

Waar zitten vezels in?

Belangrijke bronnen van vezels zijn groente, fruit, aardappelen, brood, ontbijtgranen, peulvruchten en noten. Bij volkorenproducten wordt de hele graankorrel gebruikt. Daarom zijn volkoren graanproducten (volkorenbrood, volkorenpasta) en zilvervliesrijst rijker aan vezels dan andere soorten brood en witte rijst. In dierlijke producten zitten geen vezels.

Wat voor functie hebben vezels?

Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Ze zorgen er ook voor dat je snel een verzadigd gevoel krijgt. Dat helpt om op gewicht te blijven.

Is volkorenbrood duurzamer?

Bij witbrood, witte rijst en pasta wordt een waardevol deel van het graan met vezels en vitamines weggemalen en verspild. Dat zorgt niet alleen voor hogere energiekosten maar het 'afval' zorgt ook voor extra milieudruk.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.