Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is honing gezonder dan suiker?

Honing is suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing is dus niet gezonder dan suiker. Er zijn mensen die zeggen dat je met honing allerlei kwalen bestrijdt. Ook zou het gezond zijn, omdat er stoffen in zouden zitten met een antibacteriële werking. Maar wetenschappelijk is er geen bewijs dat het eten van honing gezonder is

Wat zit er eigenlijk in honing?

Honing is suiker: een mengeling van glucose en fructose. Er is weinig verschil met andere vormen van suiker, zoals kristalsuiker en rietsuiker. In je lichaam worden alle soorten suikers op dezelfde manier afgebroken en verteerd. Wel bevat honing iets meer water dan kristalsuiker. Hierdoor zit er per 100 gram iets minder calorieën in.

honing

Is honing beter dan suiker?

Honing bevat een kleine hoeveelheid sporenelementen, mineralen, vitaminen en eiwit. Maar de hoeveelheid is heel weinig. Te weinig om een bijdrage te leveren aan wat je totaal aan deze voedingsstoffen binnenkrijgt. Honing wordt gemaakt door bijen. Daardoor denken sommige mensen dat het beter is dan suiker. Het is tenslotte natuurlijk. Maar suiker komt ook uit de natuur, het komt bijvoorbeeld van suikerbieten en suikerriet.

Staat honing in de Schijf van Vijf?

Net als suiker staat honing niet in de Schijf van Vijf. Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten. Maar af en toe honing op brood of door je yoghurt kan best. Waarom is het goed is om zo weinig mogelijk producten te eten met toegevoegd suiker? Lees de uitleg en krijg tips om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten.

Welke soorten honing zijn er?

De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems. Maar soms wordt uit één soort plant veel honing gemaakt. Dan krijg je bijvoorbeeld lindehoning, acaciahoning, lavendelhoning, rozenhoning, klaverhoning en heidehoning, koolzaadhoning, rozemarijnhoning, tijmhoning of kastanjehoning.

Kan ik een lepeltje honing eten bij keelklachten?

Al eeuwenlang wordt honing gebruikt als middel tegen keelklachten. Maar werkt het ook? De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft geen claim over het eten van honing op de gezondheid goedgekeurd, wetenschappelijk is er geen bewijs gevonden.

Mag ik mijn baby honing geven?

Kinderen jonger dan 1 jaar kun je beter geen honing geven. Zij kunnen namelijk ziek worden van de sporen van de schadelijke bacterie clostridium botulinum, die soms in honing voorkomt. Voor iedereen ouder dan 1 jaar is honing veilig, ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Hoe kun je honing het beste bewaren?

Honing bederft niet snel vanwege de hoge hoeveelheid suikers. Het beste is afgesloten bewaren, op een donkere, koele plek maar niet te koud. Als het te koud wordt, kan de honing stollen. Dat is geen probleem: een paar seconden in de magnetron en hij is weer vloeibaar. Je kunt gekristalliseerde honing nog eten. Het ziet er minder smakelijk uit, maar is het nog steeds veilig om te eten.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding, maar niet of één product gezond of ongezond is.