Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is brood een dikmaker?

Zoals alle voedingsmiddelen levert brood calorieën. En wanneer je over lange tijd meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, kom je aan in gewicht. Maar dat heeft niet specifiek iets te maken met brood. Waar de brandstof vandaan komt, uit koolhydraten, vet of eiwit, maakt niet uit.

brood is geen dikmaker

Wat zit er in brood?

In brood zitten vezels, maar ook vitamines en mineralen. De calorieën in brood komen vooral uit zetmeel, maar ook uit eiwit. Zetmeel is een koolhydraat. Het spijsverteringskanaal nemen koolhydraten deels op in de vorm van glucose. Glucose is een belangrijke brandstof voor ons lichaam. Het levert de energie om te denken, praten, bewegen, en simpelweg om het lichaam in stand te houden. Voor de hersenen is glucose essentieel.

Kun je zonder koolhydraten?

Nee, koolhydraten zijn onmisbaar. Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, gebruikt het lichaam je eigen spiereiwit als energiebron. Dat wil je voorkomen. 40 tot 70% van alle calorieën die je binnenkrijgt als volwassene zouden uit koolhydraten moeten komen. Wanneer je eet volgens de Schijf van Vijf, eet je voldoende koolhydraten in de vorm van groente, fruit, volkorenbrood, aardappel, zilvervliesrijst en volkorenpasta.

Volkorenbrood

Het is verstandig om de koolhydraten die je nodig hebt uit volkorenbrood, groenten en fruit te halen, omdat deze voedingsmiddelen een gunstig effect hebben op de gezondheid. Ze bevatten andere waardevolle voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.

Succesvol afvallen

Een dieet zonder brood is af te raden, ook als je wilt afvallen. Afvallen kan op veel manieren, maar ze zijn lang niet allemaal gezond en voor een langere tijd effectief. Het wonderdieet bestaat helaas niet. Kies liever een verantwoord eetpatroon, waarbij je geleidelijk afvalt en toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt.