Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is brood een dikmaker?

Brood is geen dikmaker. Het gaat erom wat je over een langere periode aan calorieën binnenkrijgt en weer verbruikt. Dit noemen we de energiebalans. Wanneer je over lange tijd meer eet dan je nodig hebt, dan kom je aan in gewicht. Het gaat hierbij om wat je in totaal eet, niet om één product.

Hoeveel calorieën zitten er in brood?

In één volkoren boterham zit ongeveer 80 kilocalorieën. Deze calorieën komen vooral uit koolhydraten (zetmeel), maar ook uit eiwit. Voor het gewicht maakt het geen verschil welke voedingsstoffen de calorieën leveren: elke calorie telt.

In onze caloriechecker kun je bekijken hoeveel kilocalorieën er in verschillende broodsoorten zitten.

Zijn koolhydraten dikmakers?

Van koolhydraten zelf word je niet dik. Je hoeft koolhydraten niet te vermijden als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Het is vooral belangrijk dat je kiest voor gezonde producten met koolhydraten, zoals volkorenbrood.

Hoeveel brood?

In de Schijf van Vijf voor jou zie je hoeveel brood wij adviseren te nemen.

Volkorenbrood

In volkorenbrood zitten veel vezels. Vezels zijn bijvoorbeeld goed voor de stoelgang en ze zorgen voor een vol (verzadigd) gevoel. Als je goed voelt dat je vol zit, eet je minder snel te veel.

Het eten van volkorenproducten verlaagt het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2. Verder zijn volkoren graanproducten een gezonde manier om koolhydraten, vitamines en mineralen binnen te krijgen.

Afvallen zonder brood?

In een koolhydraatarm dieet wordt brood vaak weggelaten. Langere tijd een dieet volgen zonder brood is af te raden. Onder andere omdat brood een belangrijke bron is van jodium. Eet je geen brood? Vraag dan advies aan een diëtist, zodat je zeker weet dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

Gezond afvallen doe je zo

Wil je afvallen? Dan raden we aan dat te doen met de Schijf van Vijf. Dat is dus inclusief volkoren- of bruinbrood. Als je afvalt met de Schijf van Vijf, dan krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Je werkt aan een blijvend gezond eetpatroon.