Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe kan ik minder suiker eten?

Het is voor iedereen goed om niet te veel producten met toegevoegd suiker te eten. De meeste producten waaraan suiker is toegevoegd bevatten veel calorieën, maar weinig voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels.

Suiker zit van nature in bijvoorbeeld fruit en melk. Deze producten zijn onderdeel van een gezonde voeding. Fruit en magere en halfvolle melk staan in de Schijf van Vijf. Wil je minder suiker eten, beperk dan de voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd, zoals koek, snoep, gebak, frisdrank en suikerrijke toetjes. Er zit ook toegevoegd suiker in de producten waarvan je het misschien niet verwacht, zoals ketchup, sauzen en dressings.

Daarnaast is het advies om fruit te eten en niet te drinken in de vorm van sap of smoothie. Een glas sap bevat veel suiker uit meerdere stuks fruit en je zit er minder snel vol van dan van het eten van een stuk fruit. Ook gedroogd fruit bevat veel suiker. Neem hiervan niet meer dan 1 handje.

Welke namen voor suiker zijn er?

Kijk eens op het etiket als je iets koopt. Er zijn veel verschillende benamingen voor suiker, die niet allemaal heel eenvoudig te herkennen zijn. Voorbeelden zijn: dextrine-maltose, glucosestroop, fructosestroop en glucosefructosestroop. Ook honing, agavesiroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker rekenen we tot suiker. Een handig hulpmiddel is de ingrediëntenchecker van de 'Kies Ik Gezond?'-app. Hier kun je instellen dat je op toegevoegd suiker wilt letten. Zo zie je snel of een product toegevoegd suiker bevat.


Minderen met suiker

Als je minder toegevoegd suiker wil eten, let dan hierop:

1. Hoe eet ik minder suikers bij het ontbijt?

 • Vervang gesuikerde ontbijtgranen en krokante muesli door een muesli van graanvlokken en noten. Neem er vers fruit bij.
 • Vervang zoet broodbeleg door plakjes aardbeien, banaan of appel.
 • Vervang gezoete melkdranken door magere of halfvolle melk of yoghurt.
 • Vervang vruchtensap door een stuk fruit.

2. Hoe eet ik minder suiker als tussendoortje?

 • Vervang koekjes, chocolade en snoep door vers(e) groente en fruit zoals snacktomaatjes, worteltjes, appel of banaan. Of neem een volkoren boterham, handje ongezouten noten of een schaaltje magere of halfvolle yoghurt.
 • Vervang frisdrank en vruchtensap door water, of koffie en thee zonder suiker.
 • Vervang vruchtensap door een stuk fruit.

3. Hoe eet ik minder suiker bij het avondeten?

 • Vervang kant-en-klare dressing door zelfgemaakte dressing op basis van olie of azijn.
 • Vervang ketchup of een kant-en-klare pastasaus door een zelfgemaakte saus op basis van tomaten.
 • Vervang appelmoes door vers fruit.
 • Vervang suikerrijke toetjes en pudding door magere of halfvolle yoghurt zonder toegevoegde suikers. Voeg vers fruit of noten toe.