Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Heb je vet uit eten nodig voor een gezond lichaam?

Je hebt vet uit eten nodig, want het is een bron van energie, vitamine A, D en E en de essentiële vetzuren linolzuur en alfalinoleenzuur. Bij een gezond eetpatroon komt tussen de 20 en 40% van de energie uit vet. Deze hoeveelheid is nodig voor allerlei processen in je lichaam.

Waarom is vet goed?

Vet is een belangrijke brandstof voor je lichaam. Vet zorgt er ook voor dat vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D en E in de darm opgenomen kunnen worden. In onverzadigd vet zitten essentiële vetzuren. Zij spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten.

Vetten eten: 3 tips voor gezondere keuzes

1. vervang verzadigd vet door onverzadigd vet

Er zijn ruwweg 2 soorten vet: verzadigde- en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten verhogen het ongunstige cholesterol in je bloed. Daarmee neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Het is beter om producten met verzadigd vet te vervangen door producten met onverzadigd vet.


Neem daarom de zachte soorten vet, zoals halvarine voor op brood en gebruik voor de bereiding van maaltijden olie of vloeibaar bak- en braadvet uit een knijpfles. Daar zitten meer onverzadigde vetten in.

Kies daarnaast zo min mogelijk voor vet vlees, volle zuivel, koek, gebak en snacks. Hier zit veel 'verborgen vet' in. Vervang deze producten door producten met veel onverzadigde vetten zoals vette vis, noten en avocado. En kies voor halfvolle en magere zuivelproducten.

gezonde vetten uit olie, noten, zaden, avocado en vis

2. Vermijd transvet zo veel mogelijk

Transvet is nog slechter voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. De inname van transvet is te beperken door niet te veel koek, snacks en gebak te eten.

3. Neem niet te veel vet

1 gram vet levert 9 kilocalorieën aan energie. Dat is het meest van alle brandstoffen. Als je een eetpatroon hebt met veel vet, krijg je ook veel calorieën binnen. Daardoor kun je te zwaar worden.

Wil jij weten of je voldoende vet neemt? Vul dan Mijn Eetmeter in. In dit online eetdagboek houd je bij wat je eet en drinkt op een dag. Mijn Eetmeter rekent vervolgens uit of je de aanbevolen hoeveelheden haalt.