Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Heb je vet uit eten nodig voor een gezond lichaam?

Je hebt vet uit eten nodig, want het is een bron van energie, vitamine A, D en E en de essentiële vetzuren linolzuur en alfalinoleenzuur. Bij een gezond eetpatroon komt tussen de 20 en 40% van de energie uit vet. Deze hoeveelheid is nodig voor allerlei processen in je lichaam.

Waarom is vet goed?

Vet is een belangrijke brandstof voor je lichaam. Vet zorgt er ook voor dat vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D en E in de darm opgenomen kunnen worden. In onverzadigd vet zitten essentiële vetzuren. Zij spelen een belangrijke rol bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten.

Tip 1: vervang verzadig vet door onverzadigd vet

Er zijn ruwweg twee soorten vet. Verzadigde vetten verhogen het ongunstige cholesterol in je bloed. Daarmee neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Het is beter om producten met verzadigd vet te vervangen voor producten met onverzadigd vet.

Neem daarom de zachte soorten vet, zoals halvarine voor op brood en gebruik voor de bereiding van maaltijden olie of vloeibaar bak- en braadvet uit een knijpfles. Daar zitten meer onverzadigde vetten in.

Kies daarnaast zo min mogelijk voor vet vlees, volle zuivel, koek, gebak en snacks. Hier zit veel 'verborgen vet' in. Vervang deze producten door producten met veel onverzadigde vetten zoals vette vis, noten en avocado.

gezonde vetten uit olie, noten, zaden, avocado en vis

Tip 2: neem niet te veel vet

1 gram vet levert 9 kilocalorieën aan energie. Dat is het meest van alle brandstoffen. Als je een eetpatroon hebt met veel vet, krijg je ook veel calorieën binnen. Daardoor kun je te zwaar worden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.