Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Heeft vis met een MSC-keurmerk een beter leven gehad?

MSC-vis heeft niet per se een beter leven gehad dan vissen zonder dit keurmerk. Er is geen keurmerk op de markt dat let op het welzijn van wild gevangen vis.

MSC-keurmerk: duurzaam gevangen vis

Het Marine Stewardship Council-keurmerk (MSC) staat op visproducten die afkomstig zijn uit de duurzame visserij. Vis met een MSC-keurmerk is duurzaam gevangen, met beperkte schade voor de leefomgeving van vissen en ander zeeleven. MSC-vis wordt niet overbevist, er is weinig bijvangst en de bodem wordt niet beschadigd.

Het keurmerk gaat niet over het welzijn van deze wilde vissen en ook niet over de manier waarop ze worden gedood.

Dierenwelzijn vissen

Vissen komen zelden op een diervriendelijke wijze tot een einde: ze stikken bij het vangen of kort daarna, worden onverdoofd geslacht met een mes of levend gestript. In de praktijk is een deel van de gevangen vis in de zeevisserij al dood als deze aan boord gehaald is.

Er zijn nog niet veel diervriendelijke methoden om vissen te doden beschikbaar. Voor dierenwelzijn bij vissen bestaat dan ook nog geen keurmerk.

ASC-keurmerk: duurzame kweekvis

Het Aquaculture Stewardship Council-keurmerk (ASC) staat op vissen die duurzaam zijn gekweekt. Hieraan zijn wel eisen voor dierenwelzijn gesteld. Zoals eisen voor waterkwaliteit, stressvermindering en leefruimte. Er zijn geen welzijnseisen voor transport en slacht.