Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Is wolhandkrab veilig en gezond om te eten?

Wolhandkrab kan hoge gehaltes aan verontreinigingen bevatten zoals dioxines. Als je wolhandkrab eet, kom je snel boven de grens uit die als veilig wordt beschouwd. Voor je gezondheid is het daarom beter om geen, of zo min mogelijk, wolhandkrab te eten. Voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om helemaal geen wolhandkrab te eten. Wolhandkrab wordt voornamelijk gegeten door mensen binnen de Chinese gemeenschap.

Wolhandkrab kan hoge gehaltes aan verontreinigingen bevatten zoals dioxines. Als je wolhandkrab eet, kom je snel boven de grens uit die als veilig wordt beschouwd. Voor je gezondheid is het daarom beter om geen, of alleen bij uitzondering, wolhandkrab te eten.

Waarom kan wolhandkrab eten schadelijk zijn?

In wolhandkrab kunnen verontreinigingen zitten zoals dioxines en dioxineachtige polychloorbifenylen (PCB’s). Als je wolhandkrab eet, dan kan dit op lange termijn invloed hebben op het afweersysteem, het zenuwstelsel, de schildklier en de vruchtbaarheid. Zo wordt verminderde spermakwaliteit bij mannen waargenomen.

Wat is dioxine?

Dioxines en dioxineachtige polychloorbifenylen (PCB’s) zijn schadelijke stoffen. Via het milieu kunnen ze ook in ons voedsel terechtkomen. Wolhandkrab is één van de producten waarin veel dioxines worden aangetroffen.

Is er een grenswaarde voor dioxines?

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft in 2018 een nieuwe gezondheidskundige grenswaarde voor dioxines en dioxineachtige PCB’s voor de mens vastgesteld. Deze is veel strenger dan voorheen. Dat is gebeurd op basis van nieuwe onderzoeken.

Zit er veel dioxine in wolhandkrab?

Onderzoek laat zien dat in wolhandkrab relatief veel dioxines en dioxineachtige PCB’s zitten. De wolhandkrab woelt namelijk in de bodem van de rivier of ander zoetwater op zoek naar voeding. Schadelijke stoffen die door vervuiling in de rivierbodem aanwezig zijn, zoals dioxines, kunnen zich ophopen in het lichaam van de wolhandkrab en zitten met name in het vlees uit het lijf. Als je wolhandkrab eet kan dit een nadelig effect hebben op je gezondheid.

Komt wolhandkrab in Nederland voor?

De Chinese wolhandkrab komt sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw in Nederland voor.
De larven van de wolhandkrab zijn per ongeluk vanuit China per schip getransporteerd en hebben zich waarschijnlijk via de Rotterdamse haven verspreid.

Wat is het advies van het Voedingscentrum?

Het Voedingscentrum adviseert om geen, of zo min mogelijk, wolhandkrab te eten. Voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om helemaal geen wolhandkrab te eten. Kinderen lopen meer risico omdat zij een lager lichaamsgewicht hebben en daardoor naar verhouding meer dioxines binnenkrijgen wanneer zij wolhandkrab eten. Dit geldt ook voor het ongeboren of pasgeboren kind dat via de moeder dioxines binnen kan krijgen.

Het eten van wolhandkrab zal niet gelijk tot klachten leiden. Maar als je het vaker eet zijn nadelige effecten op de gezondheid op de lange termijn niet uit te sluiten.

Waarom kan wolhandkrab eten schadelijk zijn?

In wolhandkrab kunnen verontreinigingen zitten zoals dioxines en dioxineachtige polychloorbifenylen (PCB’s). Als je langere tijd bepaalde hoeveelheden binnenkrijgt, dan kan dit invloed hebben op het afweersysteem, het zenuwstelsel, de schildklier en de vruchtbaarheid. Zo wordt verminderde spermakwaliteit bij mannen waargenomen.

Is er een grenswaarde voor dioxines?

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft in 2018 een nieuwe gezondheidskundige grenswaarde voor dioxines en dioxineachtige PCB’s voor de mens vastgesteld. Deze is veel strenger dan voorheen. Dat is gebeurd op basis van nieuwe onderzoeken.

Zit er veel dioxine in wolhandkrab?

Onderzoek laat zien dat in wolhandkrab relatief veel dioxines en dioxineachtige PCB’s zitten. De wolhandkrab woelt namelijk in de bodem van de rivier of ander zoetwater op zoek naar voeding. Schadelijke stoffen die in de bodem aanwezig zijn, zoals dioxines, kunnen zich ophopen in het lichaam van de wolhandkrab en zit met name in het vlees uit het lijf. Als je vaker wolhandkrab eet kan dit een nadelig effect hebben op je gezondheid.

Komt wolhandkrab in Nederland voor?

De Chinese wolhandkrab komt sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw in Nederland voor.
De larven van de wolhandkrab waren per ongeluk vanuit China per schip getransporteerd en hebben zich waarschijnlijk via de Rotterdamse haven verspreid. Onder bepaalde voorwaarden mag wolhandkrab in Nederland worden gevangen.

Wie eten wolhandkrab?

Voor zover bekend wordt de wolhandkrab in Nederland alleen gegeten door mensen van Aziatische, vooral Chinese, komaf. Het staat voor zover bekend niet op de menukaart van Aziatische of Chinese restaurants.

Wat is het advies van het Voedingscentrum?

Het Voedingscentrum adviseert om geen, of alleen bij uitzondering, wolhandkrab te eten. Voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om helemaal geen wolhandkrab te eten. Kinderen lopen meer risico omdat zij een lager lichaamsgewicht hebben en daardoor naar verhouding meer dioxines binnenkrijgen wanneer zij wolhandkrab eten. Dit geldt ook voor het ongeboren of pasgeboren kind dat via de moeder dioxines binnen kan krijgen.

Het eten van wolhandkrab zal niet gelijk tot klachten leiden. Maar als je het vaker eet zijn nadelige effecten op de gezondheid op de lange termijn niet uit te sluiten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.