Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Kan ik veilig zelfgevangen vis eten?

Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen, vette zoetwatervis uit Nederlandse wateren af. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis en niet vette zoetwatervis gelden geen beperkende adviezen. Zoetwatervissen die veel vet bevatten, zoals paling, kunnen verontreinigd zijn met stoffen zoals zware metalen, PCB's en dioxines. Deze stoffen hopen zich op in het vetweefsel van de vissen. Ook in wolhandkrab zijn verhoogde gehaltes van deze stoffen gevonden.

Gezondheidsrisico vette zoetwatervis

De verhoogde gehaltes van zware metalen, PCB's en dioxines kunnen een gezondheidsrisico vormen. Dat is de reden waarom het Voedingscentrum afraadt om regelmatig zelfgevangen, vette zoetwatervis te eten.

Voor vette zoetwater vis uit de winkel geldt geen beperkend advies. Kortom, je kunt ze gewoon eten, want ze zijn vaak gecheckt op de aanwezigheid van chemische stoffen.

Advies voor het eten van vis

Het Voedingscentrum raadt je aan om te variëren met het eten van vis. Eet 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis. Varieer tussen de verschillende zoet- en zoutwatervissen. Door weinig zelfgevangen zoetwatervis te eten, loop je minder risico op inname van verontreinigingen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.