Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Word je dik als je elke week friet eet?

Van één portie patat per week word je niet dik. Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat om de juiste balans.1 zak patat van 150 gram met 25 gram mayonaise bevat:

  • Energie: 630 kilocalorieën (kcal)
  • Vet: 40,1 gram
  • Verzadigd vet: 7,7 gram
  • Eiwit: 7 gram
  • Koolhydraten: 58,4 gram
  • Vezels: 4,8 gram
  • Zout: 0,3 gram

Sauzen bij de friet

Sauzen bij de friet kunnen een hoop extra calorieën leveren. Satésaus en mayonaise bevatten relatief veel calorieën, rode sauzen minder.

Als avondeten of tussendoor?

Je kunt af en toe patat eten tijdens de avondmaaltijd, in plaats van bijvoorbeeld aardappelen. Dat is beter dan wanneer je de friet tussendoor extra eet als snack. Het beste is om aardappelen gekookt te eten, omdat aardappelen door het frituren veel vet opzuigen.

Bewust frituren

Heb je zelf een friteuse of frietpan, dan kun je beste frituren in olie of vloeibaar frituurvet. Ook als je friet haalt, kun je letten op het soort vet waarin wordt gefrituurd.

Energie in balans

Eten en drinken geeft je de energie die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en te bewegen. Je blijft op gewicht als er balans is tussen de hoeveelheid energie uit je eten en drinken en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.