Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat helpt beter bij het afvallen, minder eten of meer sport en bewegen?

Gezonder en minder eten is het belangrijkste als je wilt afvallen. Door te sporten of te bewegen verbrand je meer calorieën, dit kan dus wel goed helpen bij het afvallen. Maar afvallen door alleen bewegen kost heel veel tijd. Het is daarom van belang om minder te eten dan je verbrandt.

Hoe ondersteunen sporten en bewegen bij het afvallen?


Om af te vallen moet je lichaam meer energie (calorieën) verbranden dan dat het binnenkrijgt via voeding. Dit noemen we ook wel een negatieve energiebalans. Door te sporten en bewegen, verbrand je meer energie. Op die manier kan beweging bijdragen aan het bereiken van een negatieve energiebalans.

Tijdens het afvallen verlies je naast vetmassa ook spiermassa. Door onder andere voldoende te bewegen kun je het verlies van spiermassa beperken. Daarnaast verbranden spieren energie, dus als je door te sporten meer spieren krijgt, verbrand je meer energie. Door dit hogere energieverbruik kan het makkelijker zijn om af te vallen en je bereikte gewicht te behouden. Hierbij is het wel belangrijk dat je niet méér gaat eten dan voor je ging sporten, want dan draagt het niet meer bij aan het afvallen of het behouden van je gewicht.

In de onderstaande video gaan de presentatoren van het Eet-team in op dit onderwerp. Op 06:15 wordt het antwoord op de vraag gegeven.