Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Terug naar Afvallen en gewicht Helpt calorieën tellen bij afvallen? Hoe motiveer ik mezelf om af te vallen? In welk ijs zit minder calorieën? Elk pondje gaat door het mondje. Klopt dat? Waarom is buikvet slechter dan vet op je heupen of billen? Hoe zwaar mag ik zijn? Hoeveel calorieën verbrand ik? Hoe ontstaat overgewicht? Kun je gezond dik zijn? Bestaan zware botten? Bestaan negatieve calorieën echt? Kom je aan van eten na 8 uur 's avonds? Helpt het om grapefruitsap of citroensap te drinken? Kun je dik worden van te weinig eten? Is diëten ongezond? Kan ik afvallen met populaire diëten? Wat is een goed dieet om af te vallen? Mag ik afvallen met een gezond gewicht? Hoe vaak per dag moet ik eten als ik wil afvallen Kan ik afvallen met smoothies of pillen? Hoe kan ik snel en gemakkelijk afvallen? Hoe krijg ik een platte buik of slanke bovenbenen? Ik eet heel weinig eten maar val niet af Gaat het afvallen beter als ik veel water drink? Hoe kan ik afvallen, als ik niet kan sporten? Word je dik als je elke week friet eet? Moet ik meer eten als ik meer beweeg? Ik heb overgewicht, hoeveel moet ik dan bewegen? Wat helpt beter bij het afvallen, minder eten of meer bewegen? Bevat magere vruchtenyoghurt minder calorieën dan volle yoghurt? Bevat mager gehakt weinig vet? Is hard bak- en braadvet minder gezond dan vloeibaar vet uit een knijpfles? Is rundvlees altijd minder vet dan varkensvlees? Eet je meer van grotere porties? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet aankom als ik stop met roken? Waar let ik op als ik gezond uit eten wil of bij laten bezorgen? Wat zijn de beste eettips voor hardlopers? Hoe kan ik minder snoepen? Wat is een gecombineerde leefstijlinterventie? Gezond aankomen Kun je afvallen na je 70ste? Wat zijn de grootste fabels over afvallen? Hoe blijf ik op gewicht? Heb je extra eiwit (proteïne) nodig als je sport? Moet je meer zout eten als je intensief sport? Als je vaak sport, heb je dan extra supplementen nodig? Gaan vegetarisch eten en veel sporten samen? Ik sport veel, maar ik val niet af Is een eiwitshake gezond en nodig als je sport? Hoe kan ik 5 tot 10 kilo afvallen Ik wil meer dan 20 kilo afvallen; wat kan ik doen? Wanneer heb ik als tiener een gezond gewicht? Is het erg om ondergewicht te hebben? (12-18 jarigen) Hoe blijf je op gezond gewicht? (12-18 jarigen) Is het erg om overgewicht te hebben? (12-18 jarigen) Afvallen lukt niet, wat kan ik doen?
Afvallen en gewicht

Hoe kan ik 5 tot 10 kilo afvallen?

Gezond afvallen begint met een goede voorbereiding. Als je 5 tot 10 kilo wilt afvallen is het dus handig om een plan te maken. Bijvoorbeeld door een realistisch streefgewicht te kiezen of de hulp van een professional in te schakelen.

Wat is een realistisch streefgewicht?

Voordat je begint met afvallen is het belangrijk om een realistisch streefgewicht te kiezen, passend bij je huidige gewicht en lengte. Dit streefgewicht hoeft niet extreem veel lager te liggen dan je huidige lichaamsgewicht: een gewichtsverlies van 5 tot 10% van je huidige lichaamsgewicht zorgt namelijk al voor gezondheidswinst. Stel dat je nu 80 kilo weegt, dan behaal je al gezondheidswinst door 4 tot 8 kilo af te vallen. Hiermee komt je streefgewicht op 72 tot 76 kilo.

Afvallen met professionele begeleiding

Het kan het belangrijk zijn om begeleiding te zoeken, ook als je 5 tot 10 kilo wilt afvallen. Neem contact op met een diëtist of je huisarts wanneer je:

  • Jonger bent dan 18 of ouder dan 70 jaar
  • Zwanger bent of borstvoeding geeft
  • Een moeilijke/emotionele periode doormaakt
  • BMI hoger dan 35 is
  • Een te hoge middelomtrek hebt en/of een medische aandoening of ziekte hebt vanwege overgewicht. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, verhoogde bloedsuiker, hart- en vaatziekten, suikerziekte (diabetes) of slaapapneu.
  • Een van de volgende aandoeningen hebt: een hart- en vaatziekte, verhoogde bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, diabetes of prediabetes, slaapapneu of artrose.

Je huisarts kan eventueel aanvullende onderzoeken doen en je doorverwijzen naar de juiste zorgprofessional.

Uiteraard kan je ook begeleiding zoeken als er geen sprake is van de voorgaande punten. Heb je een realistisch streefgewicht gekozen en is professionele begeleiding niet noodzakelijk? Lees dan verder over gezond minder eten en meer bewegen om af te vallen.