Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Hoe blijf ik op gezond gewicht?

Heb je een gezond gewicht? Dat is mooi, want zo heb je minder kans op gezondheidsproblemen. Hoe zorg je ervoor dat je dit gewicht behoudt?

Je blijft op gewicht als er een balans is tussen de hoeveelheid energie uit je eten en drinken en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt. Eet je meer dan je verbruikt, dan slaat je lichaam de niet gebruikte energie op in de vorm van vet. Dan kom je aan in gewicht. Als je niet meer eet dan je nodig hebt kom je ook niet aan. Je blijft dan op gewicht. Dat noemen we de energiebalans.

Wil je op gewicht blijven nadat je bent afgevallen? Dan gelden net wat andere adviezen.

5 tips voor het behouden van een gezond gewicht

  1. Eet gevarieerd. Kies dagelijks uit alle vakken van de Schijf van Vijf.
  2. Beperk het aantal producten buiten de Schijf van Vijf. Je hebt ze niet nodig en ze bevatten vaak te veel calorieën, zout of verzadigd vet.
  3. Beweeg elke dag voldoende. Dat kan met sport, maar met een actieve leefstijl kom je al een heel eind. Neem bijvoorbeeld vaker de trap in plaats van de lift en ga vaker fietsend naar je werk of boodschappen doen.
  4. Met het eetdagboek Mijn Eetmeter krijg je meer inzicht in wat je weet. Door het bijhouden van een digitaal dagboek zie je welke producten bijdragen aan een gezond eetpatroon en welke niet. Probeer het eetdagboek via Mijn.Voedingscentrum.nl en als app.
  5. Jezelf wegen is de beste manier om te zien of je niet te veel of te weinig calorieën binnenkrijgt. Val je af, dan eet je te weinig. En kom je aan, dan eet je te veel. Het is normaal dat je lichaamsgewicht kleine schommelingen maakt. Dit komt vooral door schommelingen in je vochthuishouding. Daarom kun je jezelf het beste maximaal 1 keer per week op dezelfde dag wegen. Het liefst ’s ochtends als je uit bed komt voordat je hebt gegeten en gedronken, nadat je naar de wc bent geweest en met zo min mogelijk kleding aan. Kom je aan of val je af terwijl dat niet nodig is? Zoek dan naar jouw juiste hoeveelheden om te eten en drinken. Een diëtist of gewichtsconsulent kan je hierbij helpen.

Hoeveel calorieën heb ik nodig?

Op de pagina Hoeveel calorieën heb ik nodig? vind je een schatting van hoeveel calorieën je per dag ongeveer nodig hebt bij een gezond en stabiel gewicht. Omdat dit gemiddelden zijn kan jouw persoonlijke energiebehoefte iets meer of minder zijn.