Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Afvallen lukt niet (meer), wat kan ik doen?

Wanneer je minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt, val je af. Dit zal bij de ene persoon makkelijker en sneller gaan dan bij de andere persoon.

Het is normaal dat je in de eerste weken sneller afvalt. Dat komt doordat je lichaam in deze fase veel vocht verliest. Vervolgens gaat het gewichtsverlies langzamer. Lukt het echt niet om (verder) af te vallen? Ga dan voor advies naar je huisarts of diëtist. Zij kunnen je verder helpen en de oorzaak achterhalen.

Mogelijke oorzaken waarom afvallen niet (meer) lukt

Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn waarom afvallen niet meer lukt. Enkele voorbeelden zijn:

1. Je hebt onbewust oude eetgewoonten opgepakt

Het kan zijn dat je ongemerkt je oude eetgewoonten hebt opgepakt. Je krijgt hier inzicht in door een aantal dagen een eetdagboek bij te houden. Schijf alle eet- en drinkmomenten op, dus bijvoorbeeld ook als je tijdens het koken alvast wat voorproeft. Mijn Eetmeter kan je helpen met het bijhouden van een eetdagboek.

2. Je eet minder, maar beweegt weinig

Een gezond eetpatroon is de basis van afvallen en bewegen helpt daarbij. Om af te vallen adviseren we je ten minste 60 minuten per dag actief bezig zijn. Het liefst op alle dagen van de week. Dit hoeft niet een uur aan één stuk door te zijn, maar kan je verdelen in verschillende blokken over de dag. Eet je op een gezonde manier minder, maar val je niet verder af? Kijk of je voldoende beweegt en zo niet, waar je je beweging nog wat kunt uitbreiden.

3. Energierijke dranken

Denk bij gezond minder eten ook aan wat je drinkt. Hoewel (fruit)sappen en smoothies vaak gezond lijken, krijg je ongemerkt veel suiker en daarmee calorieën binnen. Zo zitten er in een glas fruitsmoothie van 250 milliliter al gauw 7 suikerklontjes. Drink daarom water, koffie of thee zonder suiker.

4. Meer spiermassa door sport

Ben je meer gaan sporten? Dan kan het zijn dat je meer spiermassa hebt gekregen. Spieren zijn zwaarder dan vet en daarom lijkt het alsof je minder of niet meer afvalt. Lees meer over sporten, maar niet afvallen.

5. Je volgt een te streng afvaldieet

Het langdurig volgen van een streng afvaldieet raden we af. Op lange termijn is het namelijk lastig om deze diëten vol te houden, omdat ze te streng, te eenzijdig of te onpraktisch zijn. Je leert hiermee geen gezonde leefstijl aan. De kans is daarom groot dat je terugvalt in je oude eet- en beweegpatroon en daarom niet meer afvalt of weer aankomt tot je oude gewicht. Lees de belangrijkste bezwaren tegen deze diëten.

Medische oorzaak

Verschillende medische oorzaken kunnen ervoor zorgen dat afvallen echt niet lukt of erg moeilijk gaat. Zo kan bepaalde medicatie voor een gewichtstoename zorgen, of voor moeilijkheden om af te vallen. Denk bijvoorbeeld aan corticosteroïden, antipsychotica of antidepressiva. Er kan ook sprake zijn van een probleem in je hormoonhuishouding, zoals bij schildklierproblemen. Of je kan een verstoord eetpatroon hebben, denk aan het hebben van eetbuien, wat het afvallen moeilijk maakt.

Als je het vermoeden hebt dat er een medische oorzaak is waardoor je gewicht is toegenomen of waardoor afvallen niet gaat, ga dan altijd naar je huisarts om dit vermoeden te bespreken. Hij of zij kan je verder helpen en je de medische hulp aanbieden die je nodig hebt.

Genetische aanleg

Genen zijn van invloed op je gewicht, maar overgewicht ontstaat vrijwel nooit alleen door genetische aanleg. Er zijn slechts een aantal zeldzame vormen van ernstig overgewicht waarbij een genetische factor de oorzaak is, en waardoor afvallen moeilijk is. Gezond eten en voldoende bewegen zijn daarom een belangrijke basis voor het krijgen en behouden van een gezond gewicht.

Wat kan ik verder doen als afvallen niet lukt?

afvallen lukt niet

Maak realistische voornemens

Afvallen doe je in kleine, maar uitdagende stappen. Om gezond afvallen vol te houden is het belangrijk om realistische voornemens te maken. Deze tips helpen je om nieuwe gewoontes te ontwikkelen en bij te houden, zodat je langdurig op gewicht blijft. Bekijk hoe het komt als je niet afvalt, terwijl je weinig eet.

Samen afvallen

Tijdens het afvallen is steun uit je omgeving belangrijk. Het kan je op weg helpen naar een gezonder gewicht. Lees meer over de voordelen van samen afvallen.

Alle stappen bij het afvallen

Op weg naar een blijvend gezond gewicht? Dit zijn alle stappen:
1. Gezond afvallen: de start
2. Gezond afvallen doe je zo
3. Op gewicht blijven