Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Vitamine B6

Vitamine B6 (pyridoxine) is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. 

Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas.

Bij langdurig dagelijks gebruik van hooggedoseerde supplementen met vitamine B6 kunnen aandoeningen aan de zenuwen in de armen en benen ontstaan.

Omschrijving

Vitamine B6 is een wateroplosbaar vitamine. 

Verschillende vormen van vitamine B6

De chemische naam van vitamine B6 is pyridoxine, maar het kan ook voorkomen in een net iets andere vorm als pyridoxal of pyridoxamine. Of deze vormen zijn gekoppeld aan een fosfaat, zoals pyridoxinefosfaat, pyridoxalfosfaat en pyridoxaminefosfaat. In supplementen zit meestal pyridoxine gekoppeld aan chloride: pyridoxine hydrochloride. Deze verschillende vormen van vitamine B6 zijn onderling uitwisselbaar. Uiteindelijk werken ze in het lichaam hetzelfde. 

Opname van vitamine B6

Alle vormen van vitamine B6 worden opgenomen door de darmcellen en omgezet in pyridoxal. Het wordt via het bloed naar de lever vervoerd waar het wordt omgezet in de biologisch actieve vorm pyridoxalfosfaat. In deze vorm doet vitamine B6 zijn werk in het lichaam.

De opname van vitamine B6 uit een gemiddelde voeding is ongeveer 75%. Er bestaan hierbij geen grote verschillen tussen de verschillende vormen van vitamine B6. De opname van vitamine B6 uit een supplement wordt geschat op 95%. 

Bronnen van vitamine B6

Vitamine B6 zit in vlees, eieren, vis, noten, brood en graanproducten, peulvruchten, groente, melk- en melkproducten en kaas.

Vitamine B6 per portie Milligram

1 stukje varkensfilet (gaar, 70 gram)

0,357

1 ei (50 gram)

0,060

1 stukje koolvis (gaar, 120 gram)

0,110

1 handje ongezouten walnoten (25 gram)

0,104

1 snee bruinbrood (35 gram)

0,020

1 grote lepel bruine bonen (gaar, 50 gram)

0,044

1 grote lepel gekookte groente (50 gram)

0,041

1 glas halfvolle melk (150 ml)

0,050

Goudse kaas voor 1 snee brood (20 gram)

0,012

Gezondheidseffecten

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling, vooral voor de afbraak en opbouw van aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel. 

Te weinig vitamine B6

Langdurig ernstige tekorten kunnen leiden tot bloedarmoede, zenuwaandoeningen en een verminderde weerstand. Bij pasgeboren baby's kan een tekort leiden tot stuipen. In Nederland komt een tekort aan vitamine B6 nauwelijks voor. 

Te veel vitamine B6

Bij langdurig dagelijks gebruik van supplementen met meer dan 21 milligram vitamine B6 kan perifere neuropathie ontstaan. Dit is een aandoening aan het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan. 

Voedingsadvies

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende vitamine B6 binnen. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat.

Tekorten komen in Nederland nauwelijks voor. Wil jij nagaan hoeveel vitamine B6 jij binnenkrijgt? Dat kan met ons online eetdagboek ‘de Eetmeter’ op Mijn Voedingscentrum.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Hoeveel vitamine B6 heb je dagelijks nodig om gezond te blijven?
Categorie/leeftijd Dagelijkse aanbeveling
vitamine B6 (milligram)

Kinderen

6-11 maanden

0,2

1-3 jaar

0,4

4-8 jaar

0,7

Mannen

9-13 jaar

1,1

14-17 jaar

1,5

18-50 jaar

1,5

> 50 jaar

1,8

Vrouwen

9-13 jaar

1,1

14-17 jaar

1,5

18-70 jaar

1,5

> 70 jaar

1,5

Zwangere vrouwen

1,8

Vrouwen die borstvoeding geven

1,9

Bronnen:
Volwassen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018.

Zwangere vrouwen: Gezondheidsraad 2021.

Overige leeftijden en vrouwen die
borstvoeding geven: Gezondheidsraad
2014. 

 

Aanvaardbare bovengrens

De aanvaardbare bovengrens van vitamine B6 is 12 milligram per dag voor volwassenen. Voor kinderen ligt deze grens lager.
Categorie/leeftijd Aanvaardbare bovengrens vitamine B6 (milligram per dag)

1-3 jaar

3,2

4-6 jaar

4,5

7-10 jaar

6,1

11-14 jaar

8,6

15-17 jaar

10,7

Volwassenen

12


Vitamine B6 in supplementen

Er zijn supplementen op de markt die meer vitamine B6 bevatten dan de aanvaardbare bovengrens. Deze supplementen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Kijk daarom altijd op het etiket als je supplementen met vitamine B6 koopt.

Gebruik je een vitamine B6-supplement?

Het gebruik van vitaminesupplementen is voor veel mensen niet nodig, omdat het geen extra gezondheidsvoordeel oplevert. Als je wel een vitaminesupplement gebruikt, dan geldt het advies om niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Deze informatie vind je op het etiket. In het geval van vitamine B6 neem je dus als volwassene niet meer dan 1,5 milligram per dag via een supplement.

Klachten?

Als je een supplement gebruikt met vitamine B6 en je hebt klachten dan raden we aan om contact op te nemen met je huisarts, en de klachten te melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb.