Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Surinaamse pindasoep met tom tom

Surinaamse pindasoep met tom tom

Zelf pindasoep maken? Dat is helemaal niet moeilijk! In deze soep gaan balletjes met bakbanaan (tom tom). Banaan en pinda is echt een gouden combi.

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht
  •  

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 6 takjes selderij
  • 600 ml water
  • 4 pimentkorrels
  • ½ groentebouillontablet met minder zout
  • 3 tomaten
  • 100 gram pindakaas, 100% pinda's
  • 1 rijpe bakbanaan
  • peper

Bereiding

  1. Pel de uien en snijd ze klein.
  2. Was de selderij en snijd de blaadjes klein. Houd de helft apart.
  3. Breng het water met de uien, de helft van de selderij, de pimentkorrels en het stuk bouillontablet aan de kook en laat 20 minuten zacht koken.
  4. Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  5. Doe de pindakaas in een kom en roer dit met een paar lepels van de bouillon los.
  6. Roer de pindakaas en de helft van de tomaten door de bouillon en kook dit 20 minuten.
  7. Snijd de uiteinden van de bakbanaan. Snijd met een scherp mesje de ribben in en pel de banaan.
  8. Kook de banaan in water in 15 minuten zacht. Laat afkoelen.
  9. Prak of stamp de banaan fijn. Vorm er met natte handen balletjes van.
  10. Meng de bananenballetjes (tom tom) door de soep en maak de soep op smaak met peper.
  11. Garneer de soep met de achtergehouden blokjes tomaat en de rest van de selderij.

Extra informatie

Allergie info:
Lees het etiket voor het gebruik van bouillon.

Bakbanaan: een rijpe bakbanaan is mooi geel van kleur en mag wat zwarte plekken bevatten. Als hij nog helemaal groen is, laat hem dan een flinke tijd rijpen. Een zwarte banaan is meer geschikt om te bakken.

Ingrediënten over?

Bladselderij over? Bewaar de takjes in vochtig keukenpapier, dan zijn ze nog ongeveer 4 dagen houdbaar. Lekker in deze warme wrap met vlees en taugé.

Dit recept maakten we samen met Jennifer Jessica

Jen van 'Surinaams koken met Jen' maakt de heerlijkste gerechten. Dit recept heeft ze voor onze site gemaakt.

Jen

Meer recepten van Jen

Cassave met gestoofde kip en kousenband
Bakbanaan met gerookte makreel en spitskool
Saotosoep
Bietensalade
Nasi met boontjes en eierreepjes
Tonijnsalade
Bami met komkommer op zuur
Tropische amandelpannenkoeken

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Ronde tomaat is deze maand (juni) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van gluten
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 560 kcal 560 kcal
Vet 25 gram 25 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 30 gram 30 gram
Vezels 10 gram 10 gram
Eiwit 15 gram 15 gram
Zout
0,1 gram 0,1 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept