Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Spaanse tortilla op z'n Perzisch (Kuku sibzamini)

Spaanse tortilla op z'n Perzisch (Kuku sibzamini)

Deze tortilla werd gemaakt door Neda Oliai. Neda: "Dit gerecht is het beste te vergelijken met een Spaanse tortilla, een omelet met aardappelen (en uien). Door de toevoeging van saffraan en kurkuma krijgt de kuku sibzamini een prachtige goudgele kleur."

  • 4 personen
  • 30+ minuten
  • lunch
  •  

Ingrediënten

  • 200 gram iets kruimige aardappelen
  • 1 grote ui
  • 1 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gram bieslook
  • 4-5 medium trostomaten
  • flinke snuf saffraan
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 5 eieren
  • 1 eetlepel tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel kurkuma
  • 2 theelepels citroensap
  • 80 gram feta 10%

Materialen

quichevorm van ongeveer 25 cm, bakpapier

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 210 °C. Bedek een quichevorm van ongeveer 25 cm met een vel bakpapier.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes.
  3. Pel de ui en snipper hem.
  4. Was de peper en snijd hem fijn.
  5. Pel de knoflook en pers de teentjes met een knoflookpers.
  6. Was de bieslook en hak het fijn.
  7. Was de tomaten en snijd ze in plakken.
  8. Laat de saffraan 5 minuten weken en 1 eetlepel gekookt water. 
  9. Kook de aardappelblokjes in weinig water gaar. Giet ze af en stamp het tot grove stukken. 
  10. Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit daarin de ui samen met de peper tot de ui begint te karamelliseren, ongeveer 10 minuten. Voeg de knoflook toe en fruit nog een paar minuten mee.
  11. Doe de eieren in een grote kom en klop ze luchtig en licht schuimig. Voeg de bloem, het bakpoeder, de kurkumapoeder, het saffraanwater, citroensap en de gesnipperde bieslook toe en meng tot een gladde massa.
  12. Verkruimel 65 gram van de feta en roer het door het eimengsel heen. Doe ten slotte het ui-mengsel en de grove aardappelpuree erbij en meng alles goed door.   
  13. Giet het mengsel in de met bakpapier bedekte bakvorm. Leg de tomatenplakken zachtjes bovenop de vulling en bak de kuku in de voorverwarmde oven voor 25-30 minuten of tot de kuku gaar is, mooi is gerezen en de bovenkant licht goudbruin is gekleurd.   
  14. Laat de kuku 5 minuten afkoelen in de vorm en strooi er dan de overgebleven feta overheen. Serveer de kuku in punten of in blokjes.

Ingrediënten over?

Bieslook over? Maak er een lekkere dressing van voor op je salade. 

Dit recept maakten we samen met Neda Oliai

Neda: "De combinatie met feta, bieslook en tomaat is niet traditioneel, maar geeft het gerecht wel meer flair. Bovendien lijkt het gerecht door alle kleuren van de verschillende ingrediënten als lente op een bord. Serveer het als een lunchgerecht met een knapperige groene salade of als een tussendoortje.”  
Meer recepten van Neda vind je hier:

Wortelsalade met granaatappeldressing
Rijst met sperziebonen (Lubia polo)
Klassieke Perzische salade
Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)
Kruiden frittata (Kuku sabzi)
Kip met saffraan en citroen
Linzensoep met tamarinde en geroosterde zoete aardappelen
Afghaanse aubergineschotel
Mahi met dukkah en geurige bulgur
Volkoren pita met yoghurt-spinaziedip

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Tomaat (tros, vlees..) heeft deze maand (november) een lage klimaatbelasting.
Ei Bij ei kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor vrije uitloop, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij diabetes

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 240 kcal 240 kcal
Vet 15 gram 15 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram 6 gram
Koolhydraten 15 gram 15 gram
Waarvan suikers 3 gram 3 gram
Vezels 3 gram 3 gram
Eiwit 15 gram 15 gram
Zout
0,7 gram 0,7 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept