Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Kruiden frittata (Kuku sabzi)

Kruiden frittata (Kuku sabzi)

Dit recept werd geschreven door Neda Oliai. Neda: "Kuku sazi is in feite een frittata, maar wel een die in verhouding tot de Italiaanse of Spaanse varianten meer kruiden en groenten bevat dan eieren. Daardoor zit deze frittata bomvol smaak en heeft het een prachtige diepgroene kleur. Voel je vrij om te experimenteren met verschillende verse kruiden."

  • 4 personen
  • 30+ minuten
  • lunch
  •  

Ingrediënten

  • 40 gram koriander
  • 40 gram platte peterselie
  • 40 gram basilicum
  • 20 gram dragon
  • 20 gram bieslook
  • 80 gram prei (van het witte en lichtgroene gedeelte)
  • 6 eieren
  • 2 eetlepels tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel kurkuma
  • ¼ theelepel gemalen fenegriek (optioneel)
  • ½ bouillontablet met minder zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • stuk komkommer
  • 2 tomaten
  • 4 volkoren pitabroodjes
  • 1 handje ongezouten walnoten

Bereiding

  1. Was de verse kruiden (koriander, peterselie, basilicum, dragon, bieslook) en de prei en droog deze goed met een schone theedoek of slacentrifuge. Sla deze stap niet over en neem er de tijd voor, want de kruiden bepalen de smaak van dit gerecht. Hak de kruiden en de prei fijn. Voor het beste resultaat doe je dat met een scherpe mes (en wat geduld).   
  2. Verhit de oven op grillstand. Klop in een grote kom de eieren luchtig en voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder, de kurkuma, fenegriek (optioneel), het tot poeder vermalen bouillonblokje toe en de geperste knoflook toe. Voeg ten slotte de gehakte kruiden en prei toe en roer het geheel goed door elkaar. De kruiden en de prei moeten bedekt zijn met een (dun) laagje eimengsel.
  3. Verhit ondertussen de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan van ongeveer 25 cm in doorsnee en giet het eimengsel erbij. Doe een deksel op de pan en bak de kuku op middelhoog vuur in ongeveer 8 minuten bijna helemaal gaar (de randen zijn gestold, maar het midden van de kuku is nog een enigszins zacht).
  4. Grill de kuku ten slotte in de oven voor nog ongeveer 5 minuten of tot de bovenkant een kleurtje krijgt en de kuku helemaal gaar is. 
  5. Was de komkommer en tomaat en snijd ze in plakken. 
  6. Laat de kuku 5-7 minuten afkoelen of serveer het op kamertemperatuur. Snijd de kuku in punten of in blokken.
  7. Serveer de kuku met de komkommer, tomaat, volkoren platbrood en walnoten. 

Ingrediënten over?

Prei over? Gebruik hem in deze deze pakketjes met vis

Dit recept maakten we samen met Neda Oliai

Neda: "In de Perzische cultuur begint het nieuwe jaar op de eerste dag van de lente (nowrooz). Traditioneel worden op die dag gerechten geserveerd waarin veel verse kruiden zijn verwerkt, omdat kruiden symbool staan voor wedergeboorte. Dit gerecht is er zo een en is een grote favoriet van veel Iraniërs. Zin in kuku maar dan met aardappelen? Hier vind je het recept voor Neda's kuku sibzamini.

Meer recepten van Neda:
Afghaanse aubergineschotel
Mahi met dukkah en geurige bulgur
Klassieke Perzische salade
Gevulde paprika's (Dolmeh felfel)
Kip met saffraan en citroen
Wortelsalade met granaatappeldressing
Rijst met sperziebonen (Lubia polo)
Linzensoep met tamarinde en geroosterde zoete aardappelen
Volkoren pita Perzische spinazie-yoghurtdip

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Prei is deze maand (oktober) een seizoensproduct.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 355 kcal 355 kcal
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 4 gram 4 gram
Koolhydraten 30 gram 30 gram
Waarvan suikers 4 gram 4 gram
Vezels 6 gram 6 gram
Eiwit 20 gram 20 gram
Zout
0,9 gram 0,9 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept