Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Afghaanse aubergineschotel met yoghurt (Borani banjan)

Afghaanse aubergineschotel met yoghurt (Borani banjan)

Deze aubergineschotel is gemaakt door Neda Oliai. Neda: "Aubergines zijn populair in het Midden-Oosten. Dit is een Afghaanse variant van een gerecht dat bijna overal in het Midden-Oosten te vinden is: een aubergineschotel geserveerd met een warme tomatensaus en een yoghurtdip."

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht, lunch
  •  

Ingrediënten

  • 1 aubergines
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ ui
  • ½ groene paprika
  • 10 gram koriander
  • 2 takjes munt
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel Baharat (Arabische kruidenmix)
  • 200 gram gepelde tomaten zonder zout (blik)
  • ½ groentebouillontablet met minder zout
  • 100 gram magere yoghurt of kwark
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • 4 volkoren Libanese platbroden

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  2. Was de aubergines en snijd ze in plakken van 1 cm.
  3. Leg de plakken op een bakplaat met een vel bakpapier. Bestrijk de aubergines met de helft van de olijfolie en rooster de aubergines ongeveer 10-15 minuten in de oven.
  4. De aubergines moeten enigszins zacht worden, maar hun vorm nog behouden. Laat wat afkoelen.
  5. Pel de ui en snipper hem. Was de paprika, koriander en munt. Snijd de paprika in blokjes. Hak de koriander en de munt.        
  6. Verhit een eetlepel olie in een diepe koekenpan en bak de ui en paprika onder regelmatig roeren tot de ui licht karamelliseert (ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur).
  7. Voeg de kurkuma en baharat toe en bak deze mee tot de geuren vrijkomen.
  8. Doe vervolgens de gepelde tomaten, de bouillontablet en de koriander erbij en roer het geheel goed door.           
  9. Voeg nu de aubergineplakken toe. Om dat te doen, schep je eerst de helft van de saus uit de pan in een kom. Arrangeer de plakken aubergine op de (overgebleven) tomatensaus in de koekenpan en schep vervolgens de tomatensaus in de kom weer terug in de pan, over de aubergines.
  10. Voeg eventueel zoveel water toe, totdat alle aubergineplakken onder staan. Dek de pan af en laat het 30 minuten op een laag vuurtje sudderen. Meng voor de yoghurtdip, de kwark met het citroensap, een geperst teentje knoflook en munt. Roer het goed en bewaar in de koelkast.
  11. Om te serveren schep je een laag yoghurt op een serveerschaal. Leg daarop een laag aubergines met wat tomatensaus eroverheen. Schep daaroverheen weer wat van de yoghurtdip. Herhaal deze stap met de overige aubergineplakken en yoghurt.
  12. Dit gerecht is heerlijk met volkoren Libanees platbrood.

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Aubergine heeft deze maand (oktober) een lage klimaatbelasting.

Past in dieet

  • Caloriearm
  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 445 kcal 445 kcal
Vet 9 gram 9 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Koolhydraten 65 gram 65 gram
Waarvan suikers 15 gram 15 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 20 gram 20 gram
Zout
1,6 gram 1,6 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept