Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Monique over voeding tijdens de overgang

"De overgang is geen keuze, wel hoe je ermee omgaat."

Monique begeleidt als voedingsdeskundige en leefstijlcoach vrouwen in de overgang. Ze richt zich bewust op deze doelgroep, omdat ze tijdens de overgang zelf ervaarde dat je met voeding en leefstijl veel verschil kunt maken. “Ik help vrouwen in de overgang om de regie over hun eigen gezondheid en vitaliteit weer terug te krijgen.”

Monique over voeding bij de overgang

Aandacht voor de overgang

“Vrouwen merken gemiddeld zo rond hun 46ste de eerste tekenen van de overgang”, vertelt Monique. “Een leeftijd waarop veel vrouwen een druk leven hebben, met een carrière, een gezin en soms ook mantelzorg. Klachten die vaak voorkomen tijdens de overgang zijn stemmingswisselingen, slaapproblemen, gewichtstoename en vermoeidheid. Vrouwen wijten deze klachten vaak aan stress en lopen er lang mee door.”

Wat ook niet helpt is dat de overgang vaak een onderwerp is waar mensen negatief over denken, zo ervaart Monique. “Dat maakt het voor vrouwen in de overgang niet altijd makkelijk om het bespreekbaar te maken en er actief mee aan de slag te gaan.”

Voeding en leefstijl van belang

Veel mensen zijn zich niet bewust van de invloed die de hormonale veranderingen van de overgang hebben op de gezondheid. Zo hebben vrouwen na de overgang een hoger risico op botontkalking en osteoporose. Monique vertelt: “Door aanpassingen in je voeding en leefstijl kun je echt een verschil maken. Voor je botten is het bijvoorbeeld belangrijk om vitamine D te gaan slikken. Daarnaast is het goed om erop te letten dat je via je voeding voldoende calcium binnenkrijgt en dat je voldoende beweegt.”

Patronen doorbreken

Monique ziet vaak dat vrouwen al jarenlang een vast eet- en leefpatroon hebben. De uitdaging is om die ingesleten patronen onder de loep te nemen en aan te passen aan de nieuwe situatie. “De overgang is een goed moment om je als vrouw af te vragen of je huidige leefstijl en voedingspatroon bijgestuurd moeten worden. Ik gebruik vaak de Eetmeter om mijn cliënten een voedingsdagboek bij te laten houden. Ze kunnen dit makkelijk met mij delen zodat ik kan kijken waar mogelijke verbeterpunten zitten. Daar gaan we dan samen mee aan de slag.”

Wetenschap & praktijk

In haar werk zet Monique haar wetenschappelijke achtergrond op een praktische en persoonlijke manier in. “Ik vind het belangrijk dat wat ik doe gebaseerd is op gedegen wetenschappelijke inzichten. Maar minstens zo belangrijk vind ik het om goed te luisteren naar de vrouwen die ik begeleid. Ik wil goed aansluiten bij hun behoeftes. Elke vrouw heeft haar eigen mogelijkheden tot verbetering. En als ze die ontdekt en ze voor haar gaan werken, dat is iets heel moois.”

Weer de regie in handen

Na afloop van een traject ziet Monique bij de meeste vrouwen een duidelijke verbetering en is de impact van de overgang op hun leven minder groot. “Vrouwen hebben aanpassingen gemaakt in hun voeding waardoor ze gewicht zijn verloren en/of minder opvliegers hebben. Maar het is breder”, zegt Monique. “Het resultaat is dat vrouwen weer meer grip hebben op hun leven in deze overgangsfase met allerlei uitdagingen, en zich er beter toe verhouden.”

Voedingstips bij de overgang

Een tip die Monique wil meegeven aan vrouwen in de overgang: “Eet elke dag 3 gezonde maaltijden met aandacht. Een gezonde maaltijd levert je de voedingsstoffen die je nodig hebt en als je eet met aandacht voel je wanneer je verzadigd bent. Je eet dan niet te veel maar genoeg om tussendoor minder ongezonde dingen te snoepen of te gaan snaaien.”

Nog een tip: meer groente eten. “In groente zitten veel goede voedingsstoffen, zoals vezels en allerlei vitamines en mineralen. Vezels geven een verzadigd gevoel, wat mooi meegenomen is omdat vrouwen in de overgang vaak toch iets minder moeten gaan eten.”

En wat eet Monique zelf?

“Ik ontbijt doordeweeks met magere kwark, muesli, geroosterde noten en zaden. Daarbij neem ik een vitamine D supplement en drink ik water en thee. En ik eet ook altijd fruit bij het ontbijt. Met de lunch eet ik vaak een restje van de vorige avondmaaltijd of 3 volkoren boterhammen. Vaak met halvarine en kaas of met hummus en tomaat. Ik drink een beker karnemelk of water en neem ook met de lunch een stuk fruit.”

Naast veel groente zet Monique 1 keer per week peulvruchten en vis op het menu. “Het is soms een uitdaging iets te maken wat iedereen in het gezin lekker vindt, maar ik maak graag een traybake. Zo kan ik nog wat werk doen terwijl het eten zichzelf bereidt. In de weekenden koken we samen uitgebreid en bak ik graag iets zoets. Ik kies voor eten dat ik echt lekker vind, zoveel mogelijk vers en zelf bereid.”