Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Frank ging sportiever en gezonder leven

Frank Bukkems (55 jaar) kwam door zijn drukke privé- en werkleven steeds meer aan. Met een diëtist werkt hij stapje voor stapje toe naar een gezonder en sportiever leven. Zo viel hij in anderhalf jaar tijd 17 kilo af.

“Door mijn bourgondische levensstijl en drukke werk- en sociale leven kwam ik steeds meer kilo’s aan. Ik kreeg er lichamelijk last van. Toen mijn vrouw en kinderen hun zorgen deelden over mijn gewicht, ging de knop om. Ik moest mijn leefstijl echt aanpassen, wilde ik mijn hobby’s en activiteiten met mijn gezin en vrienden nog lang en met kwaliteit blijven doen.

Geen tijd om te eten

Naast dat ik ongezond at, nam ik er geen tijd voor en zat er geen balans in wanneer ik at. Dat kwam voor een deel door mijn werk. In de ochtend ga ik vroeg weg en ‘s avonds ben ik laat thuis. Een te grote portie avondeten deed ik in de magnetron en at ik snel op. Ontbijten en lunchen deed ik onderweg of achter mijn bureau. Ik sportte niet, wel ging ik in het weekend wandelen.

Bewuster eten

Met een diëtist ben ik mijn leefstijl en eetpatroon inzichtelijk gaan maken. Ik leerde bewuster eten. Zowel wat ik eet als de tijd die ik ervoor neem. In de ochtend eet ik een afgewogen portie magere kwark met granen en fruit. Ik sta eerder op, zodat ik met aandacht mijn ontbijt aan tafel kan eten. Naar werk neem ik zelf lunch mee. Ik proef en kauw bewust het eten. Bijvoorbeeld door brood in stukjes te snijden en het op te eten met een vork. Zo geniet ik er meer van. En elke dag ga ik de uitdaging aan om ongeveer 7.500 stappen te zetten.

Advies van de diëtist

Met deze aanpassingen ging het afvallen de goede kant op. Tot het moment dat ik niet meer afviel. Op advies van de diëtist ben ik gaan fitnessen. Door de combinatie van bewegen en gezonder en rustiger eten viel ik weer af. Ik voelde me fitter. Voor mij dé motivatie om door te zetten en deze leefstijl steeds meer eigen te maken.

Steun van familie en complimenten van vrienden

Mijn vrouw en kinderen staan honderd procent achter mij. Mijn zoon woont nog thuis en mijn vrouw en hij aten de eerste drie maanden mee: zoutloos, weinig aardappelen, veel groente, mager vlees en vis. Voor mijn vriendengroep was het enorm wennen dat ik niet meedeed met snacken. Eerst hoor je nog ‘ach, kom op Frank, wat maakt het uit deze ene keer’. Op een gegeven moment sloeg dat om naar ‘knap dat je het volhoudt’ en ‘ik zie dat je bent afgevallen, goed hoor’. Dat stimuleert.

Vertrouwen op wilskracht

Tussen mei 2022 en januari 2023 had ik een dubbele functie op het werk. Ik had hierdoor weinig energie om te sporten en viel terug in onregelmatig en te snel eten. Ik kwam zes kilo aan. Daar baalde ik enorm van. De valkuil stap je zo in, eruit klimmen is lastiger. Op advies van de diëtist ging ik eind december weer letten op wat ik eet. Ook pakte ik het eetritme op waarvan ik weet dat ik afval en het gezonder is. Sinds februari fitness ik weer. Ik vertrouw op mijn wilskracht dat afvallen lukt. En dat ik mijzelf een nieuwe leefstijl kan aanmeten die geen kunstje is, maar een gewoonte.”

Ook afvallen?