Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Ingrid gebruikt Mijn Eetmeter om af te vallen

Ingrid Smit is 64 jaar. Toen ze op vakantie in september 2022 voor de zoveelste keer een broek niet dicht kreeg, ging de knop om. Met hulp van het online eetdagboek Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum krijgt ze meer inzicht in haar eetpatroon: “Het is een onderdeel van mijn leven geworden.”

“Mijn BMI was veel te hoog. Bij inspanning had ik soms benauwdheidsklachten. Ook stond ik voor de spiegel T-shirts uit te rekken, zodat ze niet te strak zaten om mijn lijf. Ik keek naar mezelf en dacht: dit kan toch niet? Ik wilde mijn energie terug en op een gezonde manier ouder worden.

Mijn Eetmeter gebruiken

Een collega was met een afvalprogramma aardig wat kilo’s kwijtgeraakt. Ik meldde mij aan voor een gratis vijf-dagen-challenge en kreeg het advies Mijn Eetmeter te gaan gebruiken. Die kende ik en heeft me in 2014 geholpen om af te vallen. Ik wist nog precies hoe geweldig ik mij toen voelde. Door omstandigheden waren er in de loop van de tijd weer wat kilo's bij gekomen.

Eetwissels maken

Nadat ik was begonnen met het invullen van Mijn Eetmeter, merkte ik al snel resultaat. Ik viel gemiddeld een halve kilo per week af. Dat stimuleerde enorm. Sporten werd leuker, want ik zag mezelf slanker worden in de spiegel van de sportschool. Ik maakte eetwissels: bijvoorbeeld van volle naar magere kwark en van pindakaas vol suiker en zout naar 100% pindakaas. Als tussendoortje eet ik snackgroente, fruit of een handje ongezouten noten. Door Mijn Eetmeter ben ik mij bewuster van wat ik eet.

Bewuster omgaan met eten en drinken

In het weekend laat ik de teugels iets vieren, maar blijf ik wel bewuste keuzes maken. Gaan we uit eten, dan laat ik het toetje staan. Ik houd van een wijntje, maar maak een keuze: vrijdag of zaterdag. Op maandag start ik weer met het invullen van Mijn Eetmeter. Voorheen was dat wel anders. Dan had ik het ene nog niet op, of ik was alweer aan het bedenken: wat kan ik hierna eten? Ik begon met twee crackers met beleg op een avond en op het eind had ik er vijf op. En dan was het nog niet genoeg. Daarvan werd ik chagrijnig. Nu geniet ik veel bewuster van de dingen die buiten de Schijf van Vijf staan.

Goed gevoel

Doordat ik vanaf mijn zestigste wat minder ben gaan werken, heb ik meer vrije tijd. Ik pas op mijn kleinkind en heb tijd voor leuke hobby’s. Dat draagt, samen met het gewichtsverlies, bij aan een goed gevoel. Ik voel me energieker en het benauwde gevoel is weg. Omdat ik nog meer ben gaan sporten, beweeg ik soepeler. Ik had altijd twee maten kleding: kleding die ik droeg en kleding die te klein was maar die ik niet wilde wegdoen of had aangeschaft omdat ik dacht te gaan afvallen. Die kleding pas ik nu weer. Ook heb ik nieuwe kleding gekocht, want ik ben inmiddels 15 kilo afgevallen. Ik voel me veel zelfverzekerder en zit nog lekkerder in mijn vel.”

Ook afvallen?