Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Samen tegen verspilling. Doe mee!

Deze 'Verspillingsvrije Helden' strijden allemaal met veel inspiratie tegen voedselverspilling: van het werk bij de Voedselbank tot het afmeten van porties met het Eetmaatje van het Voedingscentrum!

Er moet voor íedereen eten en drinken zijn

“Goed eten en drinken moet beschikbaar zijn voor iedereen. Doneren aan de voedselbanken is een van de meest hoogwaardige manieren om voedselverspilling te voorkomen. Zo vindt voedsel dat verspild dreigt te worden toch nog zijn weg naar mensen die het nodig hebben.”

– Letty Broere, voorzitter voedselbank Druten

Marente maakt een boodschappenlijstje

“Voordat ik boodschappen ga doen, kijk ik wat ik nog in huis heb en zoek daar lekkere recepten bij. Ik maak altijd een boodschappenlijstje. Dat is handig, want zo vergeet ik niets en koop ik geen dingen die ik niet nodig heb. En je bent sneller door de winkel heen.”

– Marente Bouman, voormalig boerin en oma, uit Klarenbeek

 
 

Olaf helpt de horeca om verspilling te meten

“Bij Orbisk ontwikkelden we de eerste volledig geautomatiseerde voedselafvalmonitor ter wereld. Met behulp van een slimme weegschaal en camera kunnen restaurants precies meten wat er is weggegooid, wanneer en waarom. Met de data en analyses kan de bevoorrading geoptimaliseerd worden. Zo besparen horecaondernemers goed voedsel én geld.”

– Olaf van der Veen, mede-oprichter en CEO bij Orbisk

Tessy kookt met een maatje

“Ik ga voor verspillingsvrij door mijn eten af te wegen. Rijst en pasta nemen tijdens het koken veel vocht op, waardoor het moeilijker te zien is hoeveel je ervan nodig hebt. Ik gebruik het Eetmaatje of een weegschaal om goed in te schatten hoeveel porties ik nodig heb, zodat ik niet te veel kook.”

– Tessy Hick, onderzoeker en samenwonend, uit Wageningen

 
 

Ingrid haalt alles uit de kast

“Je keukenkastje, koelkast en vriezer zijn echte schatkisten. Vaak kom je al een heel eind met wat je nog in huis hebt. Leuk om je creativiteit los te laten en om zonder voedsel te verspillen iets lekkers en gezonds op tafel te zetten.”

– Ingrid van Rijen, foodblogger en moeder, uit Sint-Oedenrode

Bob haalt alles wat erin zit eruit

“Een grootschalig antwoord geven op de enorme verspilling van reststromen verse groenten, dat is de missie van De Verspillingsfabriek. De fabriek redt deze groenten en bereidt er smaakvolle soepen, sauzen en stoofgerechten van. Dat gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want talent verspillen, dat vinden wij ook zonde.”

– Bob Hutten, oprichter van De Verspillingsfabriek

 
 

Gratis hulpmiddelen tegen voedselverspilling

Er worden alleen verzendkosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn € 2,80 (sticker) of € 7,50 (Eetmaatje).

Afbeelding bij teaser 'Koelkaststicker'

Koelkaststicker

Bewaar je eieren nou het beste in of buiten de koelkast? Plak de koelkaststicker op de groentelade of op de deur. Weet wat je hebt!
Afbeelding bij teaser 'Eetmaatje'

Eetmaatje

Het Eetmaatje helpt om op maat te koken. Bestel nu deze unieke en handige maatbeker, met portie-streepjes in plaats van grammen.
Afbeelding bij teaser 'Vriezersticker'

Vriezersticker

De Vriezersticker is een geheugensteuntje. Je ziet in 1 oogopslag hoelang brood, kliekjes, vlees, vis, groente en fruit houdbaar zijn als je het invriest.