Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Gourmetten: tips en recepten

Veel mensen gourmetten tijdens de feestdagen. Met zijn allen aan tafel, pannetjes erbij… en bakken maar. Wil je er een gevarieerd feestje van maken? Er is meer dan vlees alleen. Wat dacht je bijvoorbeeld van vis, groentespiesjes, champignons, aardappeltjes, omelet en pannenkoek?

Bekijk de tips en recepten hieronder voor een spetterende gourmetavond.

Wissel af met vlees en vis

Een standaard gourmetschotel van de supermarkt met hamburgers, worstjes en slavinken is makkelijk, maar bevat vaak veel bewerkt vlees en ook veel verzadigd vet en calorieën. Wil je je gasten eens iets anders aanbieden? Denk eens aan biefstukreepjes, kipfilet of varkenshaasjes. En wat dacht je van vis? Dat is ook heel geschikt om mee te gourmetten. Bijvoorbeeld stukjes zalm en tonijn of garnaaltjes. Je kunt zelf het vlees in stukjes snijden, maar veel supermarkten hebben ook gourmetschalen met vooral mager vlees of vis.

Vegetarisch gourmetten

Vegetarisch gourmetten kan natuurlijk ook. Keuze genoeg, waar ongetwijfeld ook de vleesliefhebber van smult.

Burgers

Vegetarische burgers zijn gemakkelijk vooraf te maken. Denk bijvoorbeeld aan burgers van kikkererwten, zoete aardappel, paddenstoelen, gemengde groente of voor degenen die vis eten: burgers van makreel of bijvoorbeeld tonijn. Smullen. Behalve burgers kun je er natuurlijk ook balletjes van maken.

Bekijk deze recepten voor verrukkelijke vegaburgers.

Maak je eigen groentespiesen

Supermakkelijk om te maken. Serveer bakjes met rauwe groente en laat je gasten lekker zelf rijgen aan houten spiesjes. Zo kunnen ze variëren met de groentes die er zijn. Courgette, paprika, tomaat, ui, venkel, noem maar op.

Bekijk ons recept voor gemarineerde groentespiesen.

Bijgerechten

Voor de bijgerechten kun je losgaan. Serveer verschillende bakjes met groente om te bakken en volkorenbroodjes. Of heerlijke gemarineerde champignonnetjes of uitjes. Je kunt de bijgerechten ook in ‘thema’ doen, bijvoorbeeld Italiaans of Aziatisch.

Salades

Een frisse salade is lekker voor erbij. En denk ook eens aan snackgroenten, zoals tomaatjes, wortel of komkommer. Een eenvoudige salade met sla, tomaat en komkommer is prima, maar het kan ook spannender. Bijvoorbeeld met groente zoals wortel, stukjes paprika of kool. Strooi er wat noten doorheen of pepertjes voor de pit. En een lekkere dressing natuurlijk. Er is zoveel keus: maak het zo exotisch of juist zo eenvoudig als jij wilt.

Wintersalade met veldsla en walnoten

Met winterwortel en witte kool

Eenvoudige komkommersalade voor erbij


Meer recepten voor salades? Kijk in onze receptenzoeker en kies "salade".

Omeletjes

Niks zo veelzijdig als een ei. Een basisrecept voor omelet heb je zo gemaakt. Neem 4 eieren, doe er 4 eetlepels halfvolle melk bij en goed mixen. Dan heb je voor 8 kleine omeletjes genoeg. Je kunt de mix vlak van tevoren klaarmaken. De omelet kunnen je gasten vullen met alles wat ze lekker vinden: kaas, groente, champignons, vlees, vis, een lente-uitje, een chilipepertje.

Inspiratie voor lekkere omeletten.

Pannenkoek

Ook zo’n gerecht waar je alle kanten mee op kan: de pannenkoek. Je kunt in plaats van witte bloem kiezen voor volkorenmeel. Of wat dacht je van kikkererwtenmeel? Zet lekkere bakjes klaar om de pannenkoek mee op te leuken, zoals spinazie, champignons, cherrytomaatjes, walnoten, stukjes gerookte zalm en ricotta. Ook lekker bij de pannenkoek: fruit zoals appel, peer en banaan.

Hoe maak je gezonde pannenkoeken?

Olie en vet

Zet schaaltjes of flesjes olie klaar om in te bakken, zoals zonnebloemolie of olijfolie. Je kunt ook vloeibare bak- en braadproducten gebruiken in een knijpfles. Hierin zit minder verzadigd vet dan in roomboter. Als je olie gebruikt, kun je om het spannend te maken de olie een extra kick geven. Bijvoorbeeld met een chilipepertje, een paar stukjes knoflook, tijm, rozemarijn, of een schijfje citroen.

Lekkere dips

Lekkere, bijzondere dips maak je gewoon zelf. En nee, dat kost echt niet veel tijd.

Tzatziki

Dit simpele Tzatziki-recept voor liefhebbers van knoflook. 1 teentje of 2, of meer: jij bent de baas.

Guacamole

Haal tijdens de kerst het zonnetje in huis met deze lekkere Mexicaanse dip. Holy Guacamole!

In deze video legt onze receptenmaakster Suzanne uit hoe je makkelijk snel guacamole maakt.

Zoetzure gembersaus

Gember geeft net een beetje pit aan gerechten, en het heeft een Oosters tintje. Dit gembersausje is heerlijk bij een stukje witvis.

Baba ganoush

Deze spread op basis van aubergine wordt veel gegeten in mediterrane landen. Baba ganoush smaakt vol en romig en is heerlijk met volkorenbrood of als dip voor bij groente.

‘Gezonder’ gourmetten

Stel: je bent uitgenodigd voor een avondje gourmetten maar je wil een beetje op je gewicht letten. Maar met al die lekkere dingen om je heen, wat is dan slim om te doen? Het sleutelwoord is ‘bewust’ kiezen.

  • Kies bewust wat je eet. Vet vlees, zoals bijvoorbeeld worst, bevat bijvoorbeeld relatief veel calorieën. Je kunt beter kiezen voor mager vlees, vis, kip of een omelet. En natuurlijk groente.
  • Kijk welke sausjes je kiest. Sauzen op basis van room bevatten meer calorieën, dan bijvoorbeeld een yoghurtsaus of saus op tomatenbasis. Vaak smaakt iets trouwens ook lekker zonder saus.
  • Terwijl je wacht op iets dat gaar wordt, neem je wat (rauwe) groente om op te knabbelen.
  • Neem niet te veel alcohol. In een glas wijn of bier zitten calorieën. Water is het beste. En als je toch een glaasje wil drinken: geniet bewust van elke slok.

Veilig gourmetten

Met deze tips om hygiënisch te gourmetten voorkom je besmetting met schadelijke bacteriën en sluit je het jaar gezond af!