Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Droog je uit van koffie?

Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie. Een teveel aan cafeïne kan wel andere nadelige gevolgen hebben voor je lichaam.

kop koffie

Hoeveel koffie kan ik drinken op een dag?

Vanwege de cafeïne in koffie is het advies is om op een dag, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, niet meer dan 5 kopjes koffie te nemen (1 kopje is 125 milliliter). Ten minste, als je verder geen andere producten met (veel) cafeïne neemt zoals energiedranken of (sport)supplementen. Hoe gevoelig iemand is voor de cafeïne verschilt per persoon, maar gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag binnen krijgen. Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kun je klachten krijgen als hoofdpijn, slaapproblemen, angstgevoelens of rusteloosheid.

Kunnen kinderen koffie drinken?

Als kinderen een keer een slokje koffie willen proeven is dat geen probleem, maar vanwege de cafeïne is het advies voor kinderen onder de 13 jaar geen tot maximaal 1 kopje koffie per dag te drinken (1 kopje is 125 milliliter). Voor kinderen van 14 tot 18 jaar is het advies niet meer dan 1 tot 2 kopjes koffie per dag. Hou lagere hoeveelheden aan bij gevoeligheid voor cafeïne, want het kan bijvoorbeeld invloed hebben op slaap. Zeker als het vlak voor het slapen gaan gedronken wordt. Of neem cafeïnevrije koffie.

Kunnen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven koffie drinken?

Het advies is aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is om niet meer dan 2 kopjes koffie over de dag te nemen (1 kopje is 125 milliliter). Verder is uit voorzorg het advies aan zwangeren om niet meer dan 2 kopjes cafeïnevrije koffie te nemen per dag.

Helpt koffie als je dronken bent?

Koffie zorgt er niet voor dat de alcohol in je bloed sneller wordt afgebroken. Wel vult de koffie je behoefte aan vocht aan. Verder kunnen een paar kopjes koffie je alertheid en concentratie verhogen. Hoe groot dit effect is, verschilt per persoon.