Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is kokosolie gezond?

Kokosolie of kokosvet bevat erg veel verzadigd vet, meer dan zonnebloemolie of olijfolie. Verzadigd vet verhoogt je 'slechte' LDL-cholesterol, en dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Een beetje kokosvet kan geen kwaad, maar je kunt er beter niet te veel van eten.

Effecten

Kokosvet zou bacteriën doden, je weerstand ondersteunen en je zou er door afvallen. Er is echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor de zogenoemde positieve effecten van kokosvet omdat er te weinig bruikbaar onderzoek is gedaan.

Hart- en vaatziekten

In onderzoeken wordt keer op keer overtuigend aangetoond dat verzadigd vet je LDL-cholesterol verhoogt, en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. In de media wordt wel eens onderzoek aangehaald waaruit zou blijken dat verzadigd vet de kans op hart- en vaatziekten niet verhoogt. Maar op deze studies is veel kritiek gekomen door gevestigde wetenschappers.

In kokosolie en kokosvet zit veel verzadigd vet. Je kunt beter kiezen voor olijfolie of zonnebloemolie.

Kokosolie of kokosvet?

Vaak kom je de term kokosolie tegen. Oliën zijn vloeibaar bij kamertemperatuur in het land van herkomst. In ons klimaat heeft kokosolie meestal een vaste vorm, dan spreken we van kokosvet. Maar het is hetzelfde product.

Vetzuren

Vet bestaat uit ketens van vetzuren die aan elkaar vast zitten. In kokosvet zit vooral laurinezuur, dat is een middellange keten verzadigd vetzuur. Voorstanders van kokosvet geven aan dat laurinezuur juist goed is voor de gezondheid omdat de vertering ervan anders zou verlopen in het lichaam dan bij andere verzadigde vetten. Maar er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor deze zogenoemde positieve effecten van kokosvet.

Kokosvet in de Schijf van Vijf

Kokosvet staat niet in de Schijf van Vijf. Dat betekent dat je het bij uitzondering kunt eten, dus niet te veel en niet te vaak. Je kunt beter kiezen voor zonnebloemolie en olijfolie, deze bevatten juist veel onverzadigde vetzuren. Die hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte van het bloed.

Adviezen Voedingscentrum

Het Voedingscentrum baseert haar adviezen op de wetenschappelijke consensus. Lees meer over onze werkwijze. Er is sprake van wetenschappelijke consensus als de meerderheid van de internationale, gespecialiseerde wetenschappers het met elkaar eens is over een bepaalde kwestie.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.