Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Beschermt extra vitamine D mij tegen luchtweginfecties, zoals corona?

De Gezondheidsraad ziet geen aanleiding om een vitamine D-supplement te adviseren om je beter te beschermen tegen luchtweginfecties en corona. Er is beperkt bewijs dat extra vitamine D luchtweginfecties kan voorkomen. Maar dit effect is heel klein. Of extra vitamine D helpt om een infectie met het coronavirus te voorkómen is nog niet duidelijk.

Voor veel groepen is het wel belangrijk dat ze een vitamine D-supplement nemen. Dat advies bestaat al heel lang en is voor sterke botten en een sterk gebit.

Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid.

Waar heb je vitamine D voor nodig?

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een normale werking van het immuunsysteem en een goede werking van de spieren.

Vitamine D en luchtweginfecties

Voorbeelden van luchtweginfecties zijn verkoudheid en longontsteking. Ook corona is een luchtweginfectie. Begin 2021 heeft de Gezondheidsraad alle bruikbare onderzoeken over vitamine D en de kans op luchtweginfecties beoordeeld.

De Gezondheidsraad concludeerde uit deze onderzoeken dat er geen aanleiding is om een vitamine D-supplement te adviseren om luchtweginfecties te voorkomen. Er is weinig bewijs dat vitamine D-supplementen de kans op luchtweginfecties verkleinen. Sommige onderzoeken vonden wel een positief effect. Maar het gaat dan om een klein effect en vooral bij kinderen tussen de 1 en 16 jaar oud. In deze groep verloopt een luchtweginfectie over het algemeen niet heel ernstig. De te behalen gezondheidswinst lijkt dan ook beperkt. Ook waren er onderzoeken die geen effect lieten zien.

Vitamine D en corona

Corona is een nieuwe luchtweginfectie. Daarom is er onderzoek nodig naar corona en vitamine D.

Er zijn onderzoeken die laten zien dat er een relatie is tussen een lager vitamine D-gehalte in het bloed en een grotere kans op het krijgen van corona. Maar heeft een patiënt corona gekregen door een tekort aan vitamine D? Of komt dat tekort door corona? Dat kun je niet uit deze onderzoeken afleiden. Het gaat hier namelijk om observationele studies. Met dit soort onderzoeken weet je nooit wat oorzaak is en wat een gevolg. Ook is het nog mogelijk dat er een andere factor is die de lage vitamine D-waarde én de infectie met het virus verklaart.

Dus helpt het slikken van vitamine D om het risico op corona te verminderen? De Gezondheidsraad en internationale wetenschappelijke commissies concluderen dat nog geen antwoord bestaat op deze vraag. Daarvoor zijn gecontroleerde interventiestudies nodig. In deze onderzoeken geef je bijvoorbeeld de ene groep extra vitamine D en de andere niet. En dan tel je in hoeveel gevallen er een infectie met corona optreedt.

Op dit moment zijn er verschillende onderzoeken gaande. Deze onderzoeken kunnen leiden tot andere inzichten. Als de Gezondheidsraad op basis daarvan de suppletieadviezen aanpast, nemen we deze over.

Moet je vitamine D slikken tegen corona?

Er is dus niet genoeg bewijs om extra vitamine D aan te raden om luchtweginfecties of corona te voorkomen. Het blijft wel belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen via zonlicht en voeding. En neem altijd vitamine D als voor jou het advies geldt om vitamine D te slikken. Dit advies bestaat om je botten sterk te houden.

Is er voor jou geen advies om extra vitamine D te sikken, maar kies je er toch voor een vitamine D-supplement te nemen? Neem dan niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram per dag. Voor mensen van 70 jaar en ouder is de aanbeveling 20 microgram per dag.

Bekijk het voedingsadvies bij vitamine D en of jij bij moet slikken