Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Beschermt extra vitamine C mij tegen verkoudheid of griep?

Extra vitamine C helpt niet om je beter te beschermen tegen verkoudheid. Als je het hele jaar vitamine C slikt, dan ben je mogelijk bij een verkoudheid een halve dag minder lang verkouden. Ook helpt vitamine C niet tegen griep. Over andere luchtweginfecties is nog weinig bekend.

Vitamine C en luchtweginfecties

Vitamine C speelt een rol in onze afweer tegen infecties, zoals luchtweginfecties. Je hebt vitamine C nodig om je afweer normaal te laten werken. Dat haal je uit gezonde voeding.

Er is onvoldoende bewijs dat éxtra vitamine C helpt om een infectie te voorkomen. Of om je afweersysteem sterker te maken. Dit geldt voor extra vitamine C uit supplementen. Maar ook van extra veel groente of fruit eten is niet bewezen dat ze luchtweginfecties helpen voorkomen.

Helpt vitamine C tegen verkoudheid?

Elke dag vitamine C slikken zorgt er niet voor dat je minder vaak verkouden wordt, ook niet in hoge doseringen. Dat blijkt uit een samenvattende wetenschappelijke analyse van verschillende onderzoeken. Alleen bij zeer zware lichamelijke inspanning kan extra vitamine C helpen om minder vaak verkouden te worden. Dat is bijvoorbeeld aangetoond bij soldaten op poolexpeditie.

Wanneer je het hele jaar extra vitamine C neemt, dan kan je volgende verkoudheid een halve dag korter duren. Maar of het slikken van extra vitamine C helpt als je al verkouden bent, is onduidelijk.

Helpt vitamine C tegen griep?

Vitamine C helpt niet om de griep (influenza) te voorkomen. Over de effecten bij andere luchtweginfecties, zoals longontsteking en corona, zijn veel minder studies bekend. Er is daardoor nog te weinig kennis om adviezen op te baseren.

Groente en fruit is gezond. Eet elke dag 250 gram groente en 2 porties fruit.

Vitamine C uit een gezonde en gevarieerde voeding

Gezond en gevarieerd eten met voldoende groente en fruit zorgt ervoor dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt. En daarbij een heleboel andere voedingsstoffen die nodig zijn voor je afweersysteem. Er zijn geen aanwijzingen dat een vitamine C-tekort in Nederland voorkomt. Als je een lange tijd een tekort aan vitamine C hebt, kan een verminderde weerstand ontstaan.

Vitamine C zit in fruit, groente en aardappelen. En als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je zeker voldoende binnen. Genoeg groente en fruit eten is sowieso goed voor je gezondheid.

Gebruik je toch een vitamine C-supplement?

Neem dan niet meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Op het etiket geeft de referentie-inname (RI) aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.