Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Beschermt extra vitamine C mij tegen luchtweginfecties, zoals corona?

Nee. Extra vitamine C helpt niet om je beter te beschermen tegen luchtweginfecties. Als je het hele jaar vitamine C slikt, dan ben je mogelijk iets minder lang verkouden. We weten te weinig om te kunnen zeggen of extra vitamine C helpt om een infectie met het coronavirus te voorkómen of te behandelen.

Vitamine C en luchtweginfecties

Vitamine C speelt een rol in onze afweer tegen infecties, zoals luchtweginfecties. Je hebt vitamine C nodig om je afweer normaal te laten werken. Dat haal je uit je gezonde voeding. Maar er is onvoldoende bewijs dat éxtra vitamine C helpt om een infectie te voorkomen. Of om je afweersysteem sterker te maken. Dit geldt voor extra vitamine C uit supplementen. Maar ook van extra veel groente of fruit is niet bewezen dat ze luchtweginfecties helpen voorkomen.

Helpt vitamine C tegen verkoudheid?

Elke dag vitamine C slikken zorgt er niet voor dat mensen minder vaak verkouden worden. Dat blijkt uit een samenvattende wetenschappelijke analyse van verschillende onderzoeken. Ook niet in hoge doseringen. Alleen bij zeer zware omstandigheden kan extra vitamine C helpen om minder vaak verkouden te worden. Dat is bijvoorbeeld aangetoond bij soldaten op poolexpeditie.

En wanneer je het hele jaar extra vitamine C neemt, dan kan je volgende verkoudheid een halve dag korter duren. Maar of het slikken van extra vitamine C helpt als je al verkouden bent, is onduidelijk.

Helpt vitamine C bij andere luchtweginfecties?

Over de effecten bij andere luchtweginfecties, zoals longontsteking, zijn veel minder studies bekend. Er is daardoor nog te weinig kennis om adviezen op te baseren.

Kan vitamine C helpen tegen corona?

Er is te weinig bekend over de rol van vitamine C bij infecties met het coronavirus. Het is onduidelijk of extra vitamine C helpt om corona te voorkomen. Er is namelijk nog geen onderzoek gedaan waarbij mensen vitamine C krijgen om corona te voorkomen. En op basis van het beschikbare onderzoek naar andere luchtweginfecties is dit niet te zeggen. Ook is het niet bekend of het kan helpen bij de behandeling van coronapatiënten. Daar wordt nu wel onderzoek naar gedaan. Daarbij krijgen ernstig zieke coronapatiënten hele hoge doseringen vitamine C. Er wordt gekeken of dit invloed heeft op het verloop van de ziekte. Op dit moment zijn daar nog geen conclusies uit te trekken.

Vitamine C uit een gezonde en gevarieerde voeding

Gezond en gevarieerd eten met voldoende groente en fruit zorgt ervoor dat je genoeg vitamine C binnenkrijgt. En daarbij een heleboel andere voedingsstoffen die nodig zijn voor je afweersysteem. Als je dagelijks 2 porties fruit en 250 gram groente eet krijg je voldoende vitamine C binnen. Genoeg groente en fruit eten is sowieso goed voor je gezondheid.

Groente en fruit is gezond. Eet elke dag 250 gram groente en 2 porties fruit.

Gebruik je toch een vitamine C-supplement? Neem dan niet meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Op het etiket geeft de referentie-inname (RI) aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.