Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Mag 'verse' vis eerst ingevroren zijn geweest?

Vis die in Nederland te koop wordt aangeboden als ‘vers’ is lang niet altijd vlak daarvoor gevangen. De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd.

Vis die eerder bevroren is geweest, kan op een later tijdstip ontdooid zijn en zo aan de consument verkocht worden. Op het etiket van de voorverpakte vis staat dan de term ‘ontdooid’.

doorbakken zalm

Tilapia

Vis die ingevroren is, komt soms van ver zoals tilapia uit Thailand. Voor sommige vis zoals haring is het zelfs een verplichting om het eerst in te vriezen. Dit doet de visindustrie om eventuele haringworm af te doden.

Bevroren vis

Op vlees of vis dat bevroren verkocht wordt, moet de datum staan waarop het product voor de eerste keer is ingevroren. Dit kan relatief lang geleden zijn. Bijvoorbeeld omdat vis maar in één seizoen gevangen wordt, maar wel het hele jaar verkrijgbaar is. Deze datum zegt weinig over de veiligheid van het product.

Bacteriën

Als vlees of vis snel genoeg wordt ingevroren, krijgen bacteriën weinig kans. De snelheid van het invriezen waarborgt ook de smaak en textuur van diepgevroren vlees en vis.