Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Zink

Zink is een spoorelement dat onderdeel is van een groot aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de stofwisseling. Zink is onder meer nodig bij de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel, en een goede werking van het afweer-/immuunsysteem.

Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.

Voor zover bekend komt in Nederland geen zinktekort of zinkoverschot voor.

Wat is zink?

Zink is een spoorelement dat onder andere nodig is bij de opbouw van eiwitten en voor een goede werking van het afweersysteem.

Waar zit zink in?

Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen. Het zit in vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren zoals garnalen en mosselen.

Waar is zink goed voor?

Zink is onderdeel van vele enzymen in het lichaam. Enzymen zijn stoffen die nodig zijn om processen in het lichaam mogelijk te maken. Zink zorgt voor de opbouw van eiwitten, groei en vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem.

Heb ik een zinktekort?

In Nederland zijn geen gevallen bekend van mensen met symptomen van een tekort aan zink. Een tekort aan zink is te herkennen aan deze verschijnselen:

  • afwijkingen aan de huid, slijmvliezen en skelet
  • anders ruiken en proeven
  • achterblijvende groei en ontwikkeling van het geslacht
  • verminderde afweer tegen infecties en nachtblindheid

Te veel zink

Het is vrijwel onmogelijk om te veel zink binnen te krijgen via eten. Als je langdurig elke dag een hoge dosis zinktabletten gebruikt, kan een tekort aan koper ontstaan. 

Voedingsadvies

Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf krijg je voldoende zink binnen. Vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een advies op maat. 

Wil jij nagaan hoeveel zink jij binnenkrijgt? Dat kan met ons online eetdagboek 'Mijn Eetmeter' op  Mijn Voedingscentrum.

Hoeveel zink heb je dagelijks nodig?

Voor een man van 18 jaar en ouder geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 9 milligram zink. Voor een vrouw van 18 jaar ouder geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 7 milligram. Bekijk voor andere leeftijden en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zijn de dagelijkse aanbevelingen in de tabel hieronder.
Categorie/leeftijd Dagelijkse aanbeveling
van zink (milligram)

Kinderen

 

6-11 maanden

5

1-2 jaar

5

2-5 jaar

6

6-9 jaar

7

Mannen

 

9-13 jaar

11

14-17 jaar

12

18-50 jaar

9

50-70 jaar

9

> 70 jaar

9

Vrouwen

 

9-13 jaar

8

14-17 jaar

9

18-50 jaar

7

50-70 jaar

7

> 70 jaar

7

Zwangere vrouwen

9,1

Vrouwen die borstvoeding geven

11

Bronnen:
Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018.
Zwangere vrouwen: Gezondheidsraad 2021.
Overige leeftijden en vrouwen die borstvoeding geven:
Gezondheidsraad 2014.

Kan je te veel zink binnenkrijgen?

Hoewel het moeilijk is om te veel zink binnen te krijgen via de voeding bestaat er wel een aanvaardbare bovengrens, deze verschilt per leeftijd en kun je hieronder vinden. Voor een veilige inname zijn door de EFSA de volgende bovengrenzen vastgesteld:

Leeftijd Veilige bovengrens voor zink (miligram per dag)

1-3 jaar

7

4-6 jaar

10

7-10 jaar

13

11-14 jaar

18

15-17 jaar

22

18 jaar en ouder

25