Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
Encyclopedie A-Z

Pasta

Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel. Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve effecten op de gezondheid. Bovendien wordt witte pasta gemaakt van  bloem waarin niet meer de vezels en een groot deel van de voedingsstoffen zitten, die wel in volkorenmeel zitten. 

De meeste soorten pasta bevatten gluten. Deze pasta’s zijn daarom niet geschikt voor mensen met de aandoening coeliakie. 

De teelt van tarwe heeft een relatief lage klimaatbelasting. Er is biologische pasta verkrijgbaar.

Omschrijving

Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel. Pasta staat in de Schijf van Vijf. Bekende voorbeelden zijn penne, farfalle, macaroni en spaghetti.

Herkomst

De meeste tarwe komt uit de Verenigde Staten en Frankrijk. De tarwesoort waar pasta van gemaakt wordt groeit alleen in een warm klimaat. Vandaar dat pasta oorspronkelijk uit Zuid-Europese landen komt. De tarwe uit Nederland is meestal bestemd voor veevoer.

Productie

Pasta wordt gemaakt van durum-tarwe, dit is een harde tarwesoort. Tarwemeel, water, ei, de  emulgator lecithine en zout worden tot een taai deeg gekneed. Van dit deeg kunnen verschillende vormen pasta worden gemaakt, door ze door een mal te persen. De pasta zal soms worden voorgestoomd. De laatste stap bestaat uit het drogen en verpakken van de pasta. 

In de winkel vind je verschillende soorten pasta, zoals macaroni, spaghetti, lasagne, tortellini en ravioli. Sommige pasta is gekleurd. Groene pasta is gekleurd met spinazie, rode pasta met tomatenpuree en zwarte pasta met inktvisinkt. 

Niet gedroogde pasta kan je kopen als verse pasta.

Bewaren

Droge pasta is lange tijd houdbaar wanneer je het koel, donker en droog bewaart. Om ongedierte in de keuken te voorkomen is het advies aangebroken pakken pasta in goed sluitende voorraadbussen te bewaren.

Volkorenpasta kan onder invloed van licht en zuurstof bederven. Dit komt doordat volkorenpasta vetter is dan gewone pasta. Als vetten bederven zeggen we dat iets ranzig wordt. Daarom moet het  op een donkere plaats bewaard worden. Vochtige pasta kan verzuren door melkzuurbacteriën. Het smaakt dan ook echt zuur. 

Verse pasta is beperkt houdbaar in de koelkast. Let daarbij op de datum op de verpakking. Als je pastagerechten of zelfgemaakte pasta wilt bewaren, let er dan op dat je het snel terug koelt. Zet het binnen 2 uur in de koelkast of vriezer. Bereide pasta kun je in de koelkast 2 dagen bewaren.

Bereiden

Reken ongeveer 75 tot 100 gram droge volkorenpasta per persoon. Pasta moet je in ruim water koken. Elke soort pasta heeft een andere kooktijd. Raadpleeg daarvoor de verpakking. 

Als je pasta een paar minuten korter kookt dan op de verpakking staat aangegeven, dan wordt het 'al dente', dus met een wat stevigere beet. 

Je kunt ook om energie te besparen halverwege de kooktijd het vuur uitzetten en de pasta in het hete water uit laten garen. 

Gezondheidseffecten

Pasta is rijk aan koolhydraten. Het bevat vezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen. Volkorenpasta bevat veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel.

Volkorenproducten zijn goed voor de gezondheid, bijvoorbeeld omdat ze het risico op bepaalde hartziekten verlagen. Lees meer over volkoren

Gluten

Er zit gluten in tarwe. De meeste soorten pasta zijn daarom niet geschikt voor mensen met de aandoening coeliakie. Er bestaat glutenvrije pasta. Dit is herkenbaar aan het glutenvrij logo.

Veiligheid

Schimmels

Door schimmelgroei tijdens opslag van vochtige granen kunnen kleine hoeveelheden schadelijke schimmelgifstoffen (mycotoxines) voorkomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert steekproefsgewijs op de aanwezigheid. 
 

Consumenten krijgen waarschijnlijk minder schimmelgifstoffen binnen dan schadelijk is voor de gezondheid. Het risico dat ze je ziek maken is daarom zeer klein. De gezondheidsvoordelen van het eten van pasta wegen daar tegenop.

Bacteriën

In koelverse of bereide pasta kunnen bacteriën zoals Bacillus cereus gaan groeien als het gerecht te lang buiten de koelkast staat.

Lood in kraanwater 

Voor zwangeren en kinderen tot 7 jaar die wonen in een huis met loden leidingen geldt het advies om geen kraanwater te gebruiken om pasta te koken. Via de leidingen kan namelijk lood in het kraanwater terechtkomen. Ze krijgen het advies om flessenwater gebruiken om te drinken en om pasta te koken, tot de loden leidingen vervangen zijn.

Voor mensen die in een woning wonen met nieuwe leidingen of kranen, bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning, geldt het advies om de eerste 3 maanden de kraan 2 minuten te laten stromen voordat ze het water ’s ochtends gebruiken.  

Bekijk alle adviezen over lood in kraanwater.

Voedingsadvies

Het vervangen van witte producten zoals witte pasta, witbrood en witte rijst door volkorenpasta, volkorenbrood en zilvervliesrijst geeft winst voor de gezondheid. Als je voldoende volkoren graanproducten eet, dan profiteer je van deze gezondheidseffecten en van de voedingsstoffen die ze leveren. 

Lees meer over brood en graanproducten en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat. 

Etiket

Eisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering. Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.   

Keurmerk

Er is biologische pasta verkrijgbaar onder het EKO-keurmerk.

Duurzaamheidsaspecten

Pasta heeft dezelfde duurzaamheidsaspecten als tarwe en andere granen. Het verbouwen van tarwe heeft een lage klimaatbelasting. De productie van pasta heeft meer invloed op het klimaat dan aardappelteelt, maar minder dan rijst.

Verspilling

Consumenten verspillen veel pasta door teveel te koken. Dit kun je voorkomen door vooraf de hoeveelheid goed af te meten. Met een spaghettimeter kun je porties spaghetti afmeten. De meeste pastaverpakkingen zijn 400 gram, dus geschikt voor 4 a 5 personen.

Voedingskenmerken

Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO)

Voedingswaarden

Energie
Energiewaarde in kJ562 kJ
Energiewaarde in kcal133 kcal
Vet
Vet totaal0,9 g
Vetzuur
Vetzuren verzadigd0,1 g
Vetzuren trans0,0 g
Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis0,1 g
Vetzuren meervoudig onverzadigd0,3 g
Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis0,0 g
Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis0,3 g
Linolzuur0,3 g
ALA0,02 g
EPA0,00 g
DHA0,00 g
Vezel
Voedingsvezel4,2 g
Eiwit
Eiwit plantaardig6 g
Eiwit totaal6 g
Vitamines
Alfa-caroteen0 µg
Beta-caroteen0 µg
Beta-cryptoxanthine0 µg
Folaat equivalenten10,7 µg
Foliumzuur toegevoegd0,0 µg
Luteïne42 µg
Lycopeen0 µg
Nicotinezuur2,5 mg
Retinol act equivalent0 µg
Vitamine B10,10 mg
Vitamine B120,00 µg
Vitamine B20,02 mg
Vitamine B60,003 mg
Vitamine C0 mg
Vitamine D0,0 µg
Vitamine E0,2 mg
Zeaxanthine0 µg
Overigen
Alcohol0 g
As0 g
Cholesterol0,0 mg
Water65 g
Koolhydraten
Koolhydraten23,6 g
Polyolen0,00 g
Mono- en disacchariden0,4 g
Polysacchariden23,2 g
Natrium/zout
Natrium0,151 g
Zout0,377 g
Mineralen
Calcium25 mg
Fosfor129 mg
IJzer1,7 mg
Jodium9 µg
Kalium70 mg
Koper0,22 mg
Magnesium47 mg
Selenium11 µg
Zink1,30 mg