Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar

Simit

 deel dit recept

Zoek een ander recept

  • 10 personen
  • 30+ minuten
  • nagerecht

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • 7 gram (1 zakje) gedroogde gist
  • ca. 3 dl water
  • olie
  • 4 eetlepels Pekmez (druivensiroop of druivenmelasse)
  • 100-150 gram sesamzaad

Materialen

plastic folie, bakpapier

Bereiding

  1. Meng de bloem met de suiker en de gist in een kom.
  2. Verwarm het water tot lauwwarm. Roer met een pollepel het water erdoor. Kneed het deeg in 15 minuten tot een soepel deeg.
  3. Bestrijk de kom met een beetje olie. Maak een bol van het deeg en laat het in de kom afgedekt met een vochtige theedoek 1 uur op een warme plaats rijzen.
  4. Kneed het deeg nog een keer goed door. Verdeel het in 20 stukjes. Maak van de porties kleine bolletjes en leg ze op een bakplaat.
  5. Bestrijk een stuk plastic folie met olie en dek hiermee de bolletjes deeg af. Laat het deeg op een warme plaats 15 minuten rijzen.
  6. Rol ieder bolletje uit tot een lange sliert van 35-40 cm.
  7. Neem per simit 2 slierten deeg en draai ze om elkaar heen. Knijp de uiteinden aan elkaar en vorm er cirkels van. Maak zo 10 simit en bewaar ze onder een theedoek.
  8. Bekleed 2 bakplaten met een vel bakpapier.
  9. Doe de Pekmez in een diep bord en verdun het met 2-3- eetlepels water. Doe in een ander diep bord het sesamzaad.
  10. Leg iedere simit even in het Pekmezmengsel. Neem ze er (met 2 vorken of een grote spatel) uit en wentel ze door het sesamzaad.
  11. Leg de simit op de bakplaten. Dek ze weer af met een stuk ingevet plastic folie en laat ze op een warme plaats nog een keer 30 minuten rijzen.
  12. Warm de oven voor op 200 °C.
  13. Bak de simit in 15-20 minuten gaar en goudbruin.
  14. Vervang de Pekmez eventueel door keukenstroop of maple syrup.

Informatie over dit recept

Dit recept is een weekkeuze.

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 290 kcal 290 kcal
Eiwit 10 gram 10 gram
Koolhydraten 45 gram 45 gram
Waarvan suikers 7 gram 7 gram
Vet 8 gram 8 gram
Waarvan verzadigd vet 1 gram 1 gram
Vezels 2 gram 2 gram
Zout < 0.1 gram < 0.1 gram
Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.