Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Recept van het Voedingscentrum: Gevulde aubergines (Karniyarik uit de oven)

Gevulde aubergines (Karniyarik uit de oven)

Gülsah Kayar van Turkse diëtist maakte dit recept voor ons. Gulsah: "Karniyarik is één van de meest bekende gevulde groente in de Turkse keuken. Het originele recept bevat veel vet doordat de aubergines eerst worden gebakken in olie. In plaats daarvan hebben wij ervoor gekozen de aubergines in te smeren met olie en vervolgens in de oven te bakken."

  • 2 personen
  • 30+ minuten
  • hoofdgerecht

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 groene Turkse pepers
  • 1 tomaat
  • 100 gram rundergehakt
  • zwarte peper
  • 1 eetlepel paprikapuree
  • stuk komkommer (100 gram)
  • 100 ml halfvolle yoghurt
  • dille
  • gedroogde munt
  • 150 gram bulgur

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 200 °C.
  2. Was de aubergines en snijd om en om repen van de schil. Prik met een satéprikker of een vork gaatjes in de aubergines.
  3. Bestrijk de aubergines met wat olijfolie en leg ze in een ovenvaste schaal.
  4. Bak de aubergines in de hete oven in 30 minuten gaar. Prik er met een vork in om te voelen of ze gaar zijn. De aubergine moeten helemaal zacht zijn. 
  5. Pel de ui en 1 teentje knoflook en snijd ze klein.
  6. Was de groene pepers. Verwijder van 1 peper de zaadlijsten en steel en snijd de peper in smalle ringen.
  7. Ontvel de tomaat en snijd hem in stukjes.
  8. Fruit de ui en de knoflook in de rest van de olijfolie zacht. Bak de ringen peper kort mee.
  9. Bak de stukjes tomaat en het gehakt mee gaar en rul. Maak op smaak met peper.
  10. Temper de oven naar 170 °C.
  11. Snijd de gare aubergines in de lengte doormidden. Duw het vruchtvlees wat naar de randen en vul de helften met het gehaktmengsel.
  12. Verdun de paprikapuree met 5 eetlepels water en schep dit over de auberginehelften.
  13. Snijd de overgebleven groene peper in de lengte in 4 repen en leg ze op de auberginehelften.
  14. Giet een beetje water in de ovenschaal en laat de aubergines in de oven nog 20 minuten verder gaar worden.
  15. Pers het overgebleven teentje knoflook uit boven een kommetje.
  16. Was het stuk komkommer en rasp het boven de knoflook. Voeg de yoghurt, dille en wat munt toe. Zet de cacik even apart.
  17. Kook de bulgur volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  18. Serveer de bulgur en de cacik bij de aubergines.

Ingrediënten over?

Gehakt over? Bewaar het goed afgedekt nog 1 dag onderin de koelkast.
Maak er gehaktrolletjes met yoghurtsaus van. Lekker met bruin Turks brood. 

Dit recept maakten we samen met Gülsah Kayar

Gülsah Kayar weet wat ze doet in de keuken. Qua smaak natuurlijk. En als diëtist zorgt ze er ook voor dat het gezond is. Voor ons maakte ze een aantal recepten!
Gülsah maakte een aantal recepten voor het Voedingscentrum

Meer recepten van Gülsah:

Warme Ayran soep (Sicak Ayran Asi Corbasi)
Gevulde Turkse paprika’s met bulgur (Bulgurlu biber dolmasi)
Turkse hartige pannenkoeken (Kaygana)
Courgette cake (Courgette mucver)
Mungbonen salade (Mas Fasulyesi Salatasi)
Gevulde abrikozen hapje (Kayisi Tatlisi) 
Turkse snijbonenstoofpot
Turkse linzensoep (Mercimek corbasi)
Volkoren simit
Menemen (Turks ei met tomaat)
Türlü (groentestoofpot met rundvlees)
Ezogelin soep

Informatie over dit recept

Duurzaam eten Dit recept bevat 'Aubergine'. Dit product is deze maand (augustus) niet de meest duurzame oplossing.
Rund Bij rundvlees kun je op dierenwelzijn letten door te kiezen voor scharrel, biologisch of Beter Leven.

Past in dieet

  • Met weinig zout
  • Bij verhoogd cholesterol
  • Bij diabetes
  • Vrij van melk
  • Vrij van ei

Voedingswaarden per persoon

  Recept incl. menusuggestie
Energie 555 kcal 555 kcal
Vet 20 gram 20 gram
Waarvan verzadigd vet 6 gram 6 gram
Koolhydraten 60 gram 60 gram
Waarvan suikers 10 gram 10 gram
Vezels 15 gram 15 gram
Eiwit 25 gram 25 gram
Zout
0,4 gram 0,4 gram

Download de gratis Slim Koken-app

In de receptenapp Slim Koken vind je bijna 2.000 recepten van het Voedingscentrum. Je kunt daar de hoeveelheden aanpassen, een boodschappenlijstje maken en je favoriete recepten opslaan. Bekijk en download de app.

Print dit recept
Deel dit recept