Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek
Op deze pagina vind je informatie verzameld voor studenten en docenten in het mbo, hbo en wo. Gebruik het bijvoorbeeld als achtergrondinformatie, om in te lezen voor lessen, als lesstof zelf, als huiswerkopdracht of voor een project. De informatie is opgedeeld in thema’s. Per thema linken we steeds door naar webpagina’s of materialen elders op onze website: van praktische tips voor consumenten tot verdiepende informatie voor professionals. Daarnaast geven we inzicht in de werkwijze van het Voedingscentrum en hoe wetenschap werkt.
 
 

Gezond

Wat is gezonde voeding? Welke onderbouwde adviezen kun je geven? Hier vind je de belangrijkste info op een rij.

Duurzaam

Duurzaam eten wordt steeds belangrijker. Wat is duurzame voeding? En welke bronnen kun je gebruiken?

Veilig

Voedselveiligheid, hygiƫne, bestrijdingsmiddelen, E-nummers... veilig eten is een breed thema.
 
 
 
 

Voedselomgeving

De omgeving speelt een belangrijke rol bij gezond, duurzaam en veilig eten.

Productsamenstelling

Het etiket laat zien hoe en waar een product is samengesteld.

Informatiebronnen en tools

Wat voor informatie en tools bieden wij voor studenten en welke bronnen gebruiken wij?
 
 
 

FIBA (Bachelors Award)

Het Voedingscentrum daagt elk jaar studenten uit om een gezond en duurzaam product te ontwikkelen. De studenten met het beste gezonde en duurzame product winnen de Food Innovation Bachelor's Award (FIBA).
 

Meer over het Voedingscentrum

Het Voedingscentrum krijgt voor 100% subsidie vanuit de overheid. We nemen geen geld aan van bedrijven. Wij kunnen daardoor zonder commercieel belang praktische informatie geven. Bij onze adviezen gaan we uit van de wetenschappelijke consensus: daar waarover de meerderheid van de internationale, gespecialiseerde wetenschappers het met elkaar eens is.

Werkwijze en financiering

  • Samenwerken Onder een PPS verstaan wij: (Een PPS is een) tijdelijk samenwerkingsverband tussen twee of meer organisaties uit publieke én private sectoren die middelen, risico’s...
  • Contact Contact consumenten Contact professionals Adres en bereikbaarheid Bezuidenhoutseweg 105 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 85700 2508 CK, Den Haag
  • Over ons In Nederland wordt al sinds 1941 voorlichting gegeven over goed eten door het Voedingscentrum (dat toen nog Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad heette). Sindsdien is...
  • Hoe werken we? Het Voedingscentrum vertaalt wetenschappelijk onderzoek naar praktische adviezen en handige hulpmiddelen. Op die manier informeren we consumenten om gezond, veilig en meer...

Wetenschappelijk onderbouwd

  • Betrouwbare informatie herkennen Op internet vind je vaak tegenstrijdige voedingsadviezen. Ook verschijnen er op blogs en nieuwssites regelmatig nieuwe onderzoeken naar voeding en gezondheid. Hoe herken...
  • Vertalen onderzoek naar advies Voedingswetenschap is een complexe wetenschap. De experts van het Voedingscentrum zijn op de hoogte van alle belangrijke onderzoeken. Wij geven alleen adviezen op basis van...
  • Voedingswetenschap begrijpen Voedingswetenschap is complex, omdat je met een grote hoeveelheid factoren te maken hebt, zoals verschillen in leefstijl en genetische factoren. Ook voedingsmiddelen zelf...
  • Soorten onderzoek uitgelegd De voedingswetenschap legt verbanden tussen voeding en gezondheid en probeert zo tot onderbouwde voedingsadviezen te komen. Er zijn vele typen voedingsonderzoek, zoals meta-analyses,...

Laatste nieuws

  • 15 jun AGUA! Waarom Ronaldo beter is dan Messi bron: UEFA persconferentie Ronaldo of Messi. Wie je ook de beste vindt, samen zijn ze al jaren de beste voetballers van de wereld. Ze zijn de idolen van miljoenen kinderen...
  • 14 jun Kapjes- of kontjesliefhebbers verspillen fors minder Mensen die vaak kapjes of kontjes eten, gooien tot wel 3 keer minder brood weg en verspillen ook minder ander eten. Ouderen eten het vaakst kapjes. Dat blijkt uit onderzoek...