Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Geld besparen op eten – budgettips voor in je keuken

Geld besparen op je eten door slimmer te kopen, koken en bewaren? Dat is goed mogelijk. Ook met weinig geld kun je gezond en lekker eten. Als je goedkope recepten kiest, zuinig en op maat kookt, en je boodschappen op de juiste manier bewaart, verspil je minder eten en bespaar je geld. Wie minder voedsel verspilt, kan tot wel € 120,- besparen per persoon per jaar.
Geld besparen – de 6 beste budgettips voor in je keuken

De 6 beste budgettips voor in je keuken

1. Goedkope recepten

Als je kiest voor goedkope recepten, met minder dure ingrediënten, dan ben je al snel een stuk voordeliger uit. Vlees is vaak het duurste onderdeel van het avondeten. Kies daarom vaker voor vegetarische recepten met gezonde vleesvervangers zoals ei, noten of peulvruchten zoals bruine of witte bonen, kikkererwten en linzen. Dat is vaak veel goedkoper. Deze pittige bonensoep met koriander bijvoorbeeld, kost slechts € 1,20 per persoon.

Op onze receptensite kun je de filter ‘vegetarisch’ aanzetten. En met de filter ‘budget’ vind je bijna 200 recepten onder de € 2,25. Het is ook voordeliger om te kiezen voor seizoensgroenten. Daarnaast zijn groente en vis uit de vriezer vaak goedkoper dan verse groenten en vis.

2. Zelf sauzen maken en kruiden kweken

Je eigen sausje maken is vaak goedkoper dan een kant-en-klaar saus kopen. Bovendien bepaal je zelf hoeveel zout en suiker je eraan toevoegt. Zoek op 'saus' of 'dressing' in de receptenzoeker om aan de slag te gaan. Je kunt ook je eigen kruiden kweken. Verse kruiden kun je ook vrij goedkoop kopen bij een Turkse of Marokkaanse winkel.

3. Kook op maat

Als je precies genoeg kookt, dan hoef je niks weg te gooien. Zonde natuurlijk als eten waarvoor je hebt betaald in de afvalbak belandt! Om de juiste porties af te meten, kun je een maatbeker, keukenweegschaal of spaghettimaatje gebruiken. Je kookt dan precies genoeg. Een handig hulpmiddel voor het afwegen van pasta, rijst en couscous is het Eetmaatje. Kijk hier om te zien wat voor jou een juiste portie is.

4. Kook zuinig

Ook tijdens het koken kun je geld besparen. Als je het vuur niet te hoog zet, het deksel op de pan doet en weinig water gebruikt, dan scheelt dat op jaarbasis een hoop op je (energie)rekening. Enkele tips op een rij:

  • Gebruik weinig water als je kookt. Een klein laagje van 1-2 cm is voldoende om groente en aardappelen niet droog te laten koken.
  • Doe de deksel op de pan. Als je altijd met het deksel op de pan kookt, dan kun je hiermee zo’n 335 kWh per jaar besparen. Dat komt overeen met het jaarlijkse energieverbruik van je koelkast of vaatwasser.
  • Gebruik kleine pannen. Kleinere oppervlakten zorgen voor minder warmteverlies.
  • Maak regelmatig een eenpansgerecht. Dat kost minder energie dan koken met 3 pannen.
  • Kook voor meerdere dagen tegelijk en vries een deel in.
  • Gebruik vaker de magnetron, die is het zuinigst. Een ovengerecht kost de meeste energie.

5. Lekker en goedkoop met restjes

Een halve courgette, een paar oude boterhammen of restje gekookte rijst over? Neem de restjes uit je koelkast, vriezer of voorraadkast als startpunt voor een nieuwe maaltijd. Met restjes groente, vis, rijst, pasta of aardappel maak je bijvoorbeeld makkelijk een heerlijke soep, omelet, roerbakgerecht of salade. Lekker en goedkoop! Kijk hier voor meer tips voor restjes en kliekjes.

6. Slim eten en drinken bewaren

Bewaar eten op de juiste plek, dan blijft het langer goed. Natuurlijk is het ook slim om de houdbaarheidsdatum in de gaten te houden. Verse producten die snel bederven zoals vlees en vis hebben een TGT-datum en moet je uiterlijk op deze datum opeten. Producten met een THT-datum, zoals melk, yoghurt en ongekookte rijst en pasta, kun je ook na de datum vaak nog veilig eten. Kijk, ruik en proef een beetje om de kwaliteit te beoordelen. In de online Bewaarwijzer kun je het bewaaradvies opzoeken van meer dan 2.000 producten en krijg je handige bewaartips.

Tip: het kookboek Lekker voor weinig staat vol bespaartips en smaakvolle budgetrecepten van gemiddeld € 2,- per persoon per maaltijd.

Kijk hieronder voor inspiratie voor budgetkoken.