Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De leukste oranje hapjes voor Koningsdag

Wil jij met Koningsdag iets bijzonders op tafel toveren? Met deze recepten voor oranje hapjes wordt Koningsdag nog leuker! Leef je uit met sinaasappel, wortel, pompoen, mandarijn, abrikoos en mango!

Oranje muffins

Koude wortelsoep

Coupe mango met sinaasappel

Robuuste sinaasappelkoek

Oranje shake

Koop je eten aan een leuk kraampje? Of verkoop je zelf producten? Met onze tips krijgen ziekmakers in eten geen kans.

Kopen als een keurmeester

Koop je eten op straat, gebruik dan je zintuigen. Als eten niet goed meer is, ruikt het vies en smaakt het niet lekker. Bij twijfel niet kopen dus, en zeker niet eten. Maar ook eten dat er prima uitziet, kan ziekmakers bevatten. Let daarom als een ware keurmeester op de volgende zaken:

  • Kijk naar het kraampje, keukengerei en de kok. Zien ze er schoon en fris uit?
  • Eten en drinken hoort niet op de grond te staan.
  • Wat koud hoort te zijn, moet ook echt koud zijn. Smoothies, rauwkost en salades mogen niet te lang in de zon staan. Gezien de weersvoorspelling lijkt dat dit jaar geen probleem te worden. Ook bederfelijke etenswaren zoals vlees en snacks moeten goed gekoeld worden bewaard voor ze worden verhit of gebakken.
  • Wat heet hoort te zijn, moet ook echt heet zijn. In eten dat lauw is, kunnen bacteriën zich gemakkelijk en snel vermenigvuldigen.
  • Koop bij voorkeur snacks en hapjes die worden klaargemaakt waar je bijstaat.
  • Koop geen vlees dat aangebrand, rauw of niet goed gaar is.

Verkopen als een professional

Verkoop je zelf eten, bijvoorbeeld op een vrijmarkt? Hier 2 tips om net als een officiële verkoper te letten op hygiëne.

  • Officiële verkopers letten er altijd op dat alles goed schoon is: hun handen wassen ze grondig met water en zeep, lange haren stoppen ze weg in een staart en het presenteerblad is goed gepoetst. Als er geen stromend water aanwezig is, dan kun je een desinfecterende handgel op alcoholbasis gebruiken. Dit werkt alleen als er geen zichtbaar vuil aan de handen zit. 
  • Verkopers zorgen dat producten niet bederven. Met bijvoorbeeld cupcakes levert dat geen enkel probleem op. Maar verkoop je producten die snel bederven, zoals met vlees er in? Dan is het slim om een goede koelbox mee te nemen. Als je dichtbij het verkooppunt woont kun je ook elk uur even naar huis lopen om een nieuwe voorraad uit de koelkast te halen. Over het algemeen geldt: als het meer dan 2 uur buiten de koelkast ligt, is het niet veilig meer om te eten. Weggooien is natuurlijk zonde, dus na zo’n anderhalf uur beginnen met ‘2 voor de prijs van 1’ acties is een aanrader.


Weet je nog niet wat je wilt verkopen? Bekijk eens onze traktatie-ideeën, ook leuk voor Koningsdag!