Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

De leukste oranje hapjes voor Koningsdag

Van vrijmarkt tot festival, van buurtfeest op straat tot spelletjes thuis. Hoe je Koningsdag ook viert, met oranje hapjes erbij wordt het sowieso een feestje. Op deze pagina vind je genoeg inspiratie. Ook voor leuke oranje spelletjes!

Oranje hapjes

Of je nu zin hebt in zoet of juist iets hartigs: met deze recepten voor oranje hapjes tover je tijdens Koningsdag iets bijzonders op tafel. Leef je uit met sinaasappel, wortel, pompoen, mandarijn, abrikoos en mango.

Zoete hapjes

Vast geen verrassing: deze <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/carrotcake-balls.aspx">carrotcake balls</a> maak je met wortel Zin in iets anders dan een tompouce? Deze <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/kwarktaart-met-mango.aspx">kwarktaart</a> is een waardige tegenstander Deze <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/pompoenmuffins.aspx">pompoenmuffins</a> smaken fantastisch en zien er ook nog eens heel leuk uit Deze <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/abrikozen-dadelballetjes.aspx">abrikozen-dadelballetjes</a> heb je zo gemaakt (en opgegeten) Wortel, dadels, walnoten en sinaasappel geven deze <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/robuuste-sinaasappelkoek.aspx">robuuste sinaasappelkoek</a> veel smaak

Fruitige hapjes

Lekker als toetje (of gewoon tussendoor): <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/sinaasappel-kwarkpudding.aspx">sinaasappel-kwarkpudding</a> Feestelijk, makkelijk te maken, fris en smaakvol: deze <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/meloen-muntspiesjes.aspx">meloenspiesjes met munt</a> zijn een echte aanrader Simpel maar o zo smakelijk: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/mango-met-sinaasappel.aspx">mango met sinaasappel</a> Aardbeien, bramen en mozzarella geven deze <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/rood-wit-blauwe-prikkers.aspx">rood-wit-blauwe-prikkers</a> hun kleur Oranje boven, oranje boven: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/abrikozensalade-met-oranjebloesemwater.aspx">abrikozensalade met oranjebloesemwater</a>

Hartige hapjes

Maak een lekker grote schaal van deze <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/mercimek-koftesi-turkse-linzenballetjes.aspx">Turkse linzenballetjes</a> en deel ze bijvoorbeeld met je buren Eet deze <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/wortelsoep-met-groenteprikker.aspx">wortelsoep met groenteprikker</a> voor de lunch of bij de avondmaaltijd Deze makkelijke <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/mini-pizzas-.aspx">mini pizza's</a> vallen bij groot en klein in de smaak De klassieker in een nieuw jasje: <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/oranje-gevulde-eieren.aspx">oranje gevulde eieren</a> Kun je een oppepper gebruiken? Ga dan voor deze <a href="https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/linzensoep-extra-gekruid.aspx">extra gekruide linzensoep</a>
Heb je zin om lekker uitgebreid te koken? Bekijk onze kleurige recepten voor hoofdgerechten.

Oranje spelletjes

Op Koningsdag worden ook vaak spelletjes georganiseerd. Bijvoorbeeld in een park of op straat, maar het kan natuurlijk ook thuis. Denk aan Oudhollandse spelletjes, zoals knikkeren, spijkerpoepen, koekhappen of ballonzitten.

Heb je meer zin in iets actiefs? Ga dan zaklopen, blikgooien of hoelahoepen. Iets creatiefs doen is ook leuk: elkaar schminken, muziek maken, je balkon, tuin, woonkamer of fiets versieren, of een mooie kroon maken. Leef je uit en veel plezier!

Hieronder vind je ideeën voor eetspelletjes. Leuk om te doen met kinderen.

Eetspelletjes voor kinderen

Eten is weten?

Het is griezelig om iets in je mond te steken als je iets niet ziet. Bij dit spel blinddoek je de ‘proefpersoon’. Geef 5 hapjes met hele andere structuren en smaken. Het hoeft niet alleen maar lekker te zijn. Kinderen zullen gieren en brullen als ze iets proeven wat ze niet lekker vinden of niet herkennen. Neem bijvoorbeeld banaan, yoghurt, gember, citroen en een gekookt spruitje. Weten ze wat het is? Variaties: wat proeven ze met de neus dicht? Wat ruiken ze?

(Aard)appeltje eitje

Zet een hindernisbaan uit waar kinderen overheen moeten met een aardappel op een lepel.

Wat is weg?

Leg 15 verschillende voedingsmiddelen op tafel en laat de kinderen deze goed bekijken. Dek af met een doek en laat ze opnoemen of opschrijven wat er onder ligt. Wie herinnert het meest? 
sluiten