Zorg uit handen met een gezonde maaltijd
Wil je je (groot)ouders een plezier doen? Of ken je iemand die in de zorg werkt of een andere cruciale functie bekleedt? Met een gezonde maaltijd maak je altijd iemand blij en neem jij ook een stukje zorg uit handen.
Tips voor recepten (to go)
Op onze receptensite vind je zo'n 2.000 gezonde recepten en kun je eenvoudig zoeken op ingrediënt. Je kunt ook filteren op bijvoorbeeld type recept en bereidingstijd. Via het Menu van de Week krijg je wekelijks inspiratie voor gezonde recepten in je mailbox.
Hieronder hebben we voorbeelden van recepten op een rij gezet die makkelijk in grotere porties zijn te maken. Deze kun je in goed afsluitbare bakjes doen en vervoeren. Een dubbele portie maken kost weinig extra tijd en je hebt meteen iemand van een gezonde, voedzame maaltijd voorzien. Allereerst enkele tips:
- Blijf gewoon gezond en gevarieerd eten met veel verse groente en fruit. Zoek hier recepten.
- Heb je weinig tijd omdat je nu veel moet werken, of omdat je kinderen extra thuis zijn? Kijk hier voor makkelijke recepten die binnen 15 minuten op tafel staan.
- Veel eten kun je makkelijk in grotere hoeveelheden maken, zoals pasta(sauzen), soepen en recepten met bonen. Het scheelt veel tijd als je (een deel van) een recept voor iemand maakt.
- Ga je bijvoorbeeld soep of (pasta)saus vervoeren? Dan kun je wat minder water toevoegen. Dat scheelt gewicht om te sjouwen. Mensen kunnen dan thuis de rest van het water toevoegen bij het opwarmen. Voeg er eventueel rijst of pasta aan toe om de soep extra te vullen, en/of serveer er (oud) brood bij.
- Ga je het recept in de koelkast of diepvries bewaren? Zet de pan of de bewaarbakjes/potten met het bereide eten in een bak koud water. Zo koelt het eten sneller af. Laat eten nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Bewaar bereid eten en restjes goed afgedekt maximaal 2 dagen in de koelkast. Verhit eten altijd door en door voordat je het opeet. Extra belangrijk voor ouderen en andere kwetsbare groepen! Meer tips over veilig eten.
- Nies of hoest niet boven eten om te voorkomen dat je ziekmakers verspreidt via eten. Moet je niezen of hoesten tijdens het eten of het klaarmaken van eten? Nies/hoest aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen voor je weer verder gaat met eten (bereiden).
2 personen
15-30 minuten
VC.Sites.Objects.GangIte
Italiaanse maaltijdsoep met pasta
2 personen
30+ minuten
VC.Sites.Objects.GangIte
Met knolselderij en tomaten
2 personen
15-30 minuten
VC.Sites.Objects.GangIte
Een pittig eenpansgerecht
2 personen
30+ minuten
VC.Sites.Objects.GangIte
Must-cook voor elke thuiskok
2 personen
15-30 minuten
VC.Sites.Objects.GangIte
Voor al jouw favoriete groenten