Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Vergeten groenten: tips, weetjes en de allerbeste recepten

Soms gebeurt het dat een groentesoort op de achtergrond raakt en we deze langzaam ‘vergeten’. Hoe dat komt, is niet altijd duidelijk. Het Voedingscentrum brengt vergeten groenten graag onder de aandacht. Hieronder vind je per seizoen originele vergeten groenten recepten vol unieke smaken.

Wat zijn vergeten groenten?

Een goede definitie van vergeten groenten is er niet. Over het algemeen wordt er gedacht aan onder andere rapen, knollen en kolen. Voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein.

Zeekraal en lamsoor worden ook vaak gezien als vergeten groenten. Dat zijn een paar van de weinige groentesoorten die hier al duizenden jaren gegeten worden. Veel andere groenten hebben we overgenomen van de Romeinen, Arabieren of uit andere werelddelen.

Waar kun je vergeten groenten kopen?

Veel vergeten groenten zijn seizoensgroenten die vroeger vaker gegeten werden. Sommige groenten zijn in het voorjaar en de zomer verkrijgbaar en andere juist in de winter. Het kan zijn dat je niet alle groenten in elk seizoen in de winkel kunt krijgen. Een uitzondering hierop zijn raapstelen. Die kennen 2 seizoenen en zijn verkrijgbaar in maart, april, mei en daarna in augustus, september en oktober.

Recepten met vergeten groente

Van vergeten groenten zijn we vaak ook vergeten hoe je ze klaarmaakt. Iedere groentesoort heeft een eigen smaak en bereidingswijze, en past weer in andere gerechten. Een stoof- of ovenschotel, soep, salade, hartige taart, pasta: alles kan. Sommige vergeten groenten kun je ook rauw eten als snack of in een salade zoals koolrabi en pastinaak. Hieronder vind je per groentesoort tips, informatie en een recept. Wat je ook gaat maken, geniet ervan!

Lente, zomer: koolrabi, meiraap, postelein en raapstelen

Recept van het Voedingscentrum: Koolrabischotel met notenkorstje

Koolrabischotel met notenkorstje

Knapperig en romig tegelijk
Recept van het Voedingscentrum: Rijst met geroosterde groente, kip en tzatziki

Rijst met geroosterde groente, kip en tzatziki

Bijzonder met meiraapjes
Recept van het Voedingscentrum: Posteleinsalade met linzen en tomatendressing

Posteleinsalade met linzen en tomatendressing

Postelein heeft een scherpe, licht zure smaak
Recept van het Voedingscentrum: Raapsteeltjes met vlees uit de wok

Raapsteeltjes met vlees uit de wok

Nog lang niet vergeten

Herfst, winter: pastinaak, rammenas, schorseneren, winterpostelein

Recept van het Voedingscentrum: Pastinaaksoep met amandeltjes

Pastinaaksoep met amandeltjes

Zacht soepje met een diepe smaak
Recept van het Voedingscentrum: Frittata van uien en geitenkaas

Frittata van uien en geitenkaas

Net even anders met rettich of rammenas
Recept van het Voedingscentrum: Schorseneren-ovenschotel

Schorseneren-ovenschotel

Dit moet je proberen!
Recept van het Voedingscentrum: Winterposteleinsalade

Winterposteleinsalade

Friszoet met sinaasappel

Ontdek onze nieuwsbrieven vol recepten

Vegetarische favorieten

Wekelijkse inspiratie voor iedereen die minder of geen vlees wil eten.

Bekijk een voorbeeld

Menu van de week

Ontvang elke week recepten die gezond eten makkelijk maken.

Bekijk een voorbeeld