Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Vergeten groente: tips, weetjes en de allerbeste recepten

Soms gebeurt het dat een groentesoort op de achtergrond raakt, hij wordt ‘vergeten’. Hoe dat komt, is niet altijd duidelijk. Het Voedingscentrum brengt vergeten groenten graag onder de aandacht. Hieronder vind je 8 originele vergeten groenten-recepten vol unieke smaken.

Wat zijn vergeten groenten?

Een goede definitie van vergeten groenten is er niet. Over het algemeen wordt er gedacht aan onder meer rapen, knollen en kolen. Voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein.

Zeekraal en lamsoor worden ook vaak gezien als vergeten groenten. Dat zijn een paar van de weinige groentesoorten die hier al duizenden jaren gegeten worden. Veel andere groenten hebben we overgenomen van de Romeinen, Arabieren of uit andere werelddelen.

Waar kan je vergeten groenten kopen?

Veel vergeten groenten zijn seizoensgroenten die vroeger vaker gegeten werden. Sommige groenten zijn in het voorjaar en de zomer verkrijgbaar en andere juist in de winter. Het kan zijn dat je niet alle groenten in elk jaargetijde in de winkel kunt krijgen. Een uitzondering hierop zijn raapstelen. Die kennen 2 seizoenen. Ze zijn verkrijgbaar in maart, april, mei en daarna in augustus, september en oktober.

Hoe kun je vergeten groenten klaarmaken?

Een nadeel van vergeten groenten is dat we ook vaak vergeten zijn hoe je ze kunt klaarmaken. Iedere groente heeft zijn eigen smaak en beste bereidingswijze. Daarom kun je het beste per groente bekijken hoe je ze bereidt. En wat voor gerecht er het beste bij past. Een stoof- of ovenschotel, een soep, een salade, een hartige taart, een pasta: alles kan. Sommige vergeten groenten kun je ook rauw eten als snack of in een salade, zoals koolrabi en pastinaak.

Tips en adviezen over het koken van groente.

Wat je ook gaat maken, geniet ervan!

Lente, zomer: koolrabi, meiraap, postelein en raapstelen

Koolrabischotel met notenkorstje

Knapperig en romig tegelijk

Rijst met geroosterde groente, kip en tzatziki

Bijzonder met meiraapjes

Posteleinsalade met linzen en tomatendressing

Postelein heeft een scherpe, licht zure smaak

Raapsteeltjes met vlees uit de wok

Nog lang niet vergeten

Herfst, winter: pastinaak, rammenas, schorseneren, winterpostelein

Pastinaaksoep met amandeltjes

Zacht soepje met een diepe smaak

Frittata van uien en geitenkaas

Net even anders met rettich of rammenas

Schorseneren-ovenschotel van Merle

Dit moet je proberen!

Winterposteleinsalade

Friszoet met sinaasappel