Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Kan ik gerookte vis, zoals zalm, eten als ik zwanger ben?

Je kunt gerookte vis eten als je zwanger bent, als je het eerst maar goed verhit. Bijvoorbeeld gerookte zalm, gerookte forel en gerookte haringfilet (bokking) kun je eten als je het goed verwarmt.Je kunt gerookte vis eten als je zwanger bent, als je het eerst maar goed verhit.

Listeria

Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby. Als je de gerookte vis eerst goed verhit (boven de 70 °C), is het wel veilig. Je doodt dan namelijk de bacteriën.

De kans dat de listeria-bacterie in verse gerookte vis voorkomt, is kleiner. Maar toch kun je uit voorzorg ook verse gerookte vis beter niet onverhit eten.

Toch gerookte vis gegeten?

Heb je per ongeluk toch wat gerookte zalm of een andere gerookte vis onverhit gegeten terwijl je zwanger bent? De kans op besmetting met listeria is klein. Toch is het goed om te letten op bepaalde symptomen.

Vis eten tijdens de zwangerschap

Vis is goed voor de gezondheid, ook als je zwanger bent. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Ook zorgt het eten van vis voor een betere ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en het gezichtsvermogen van je baby.

Lees meer over de gezondheidsvoordelen van vis als je zwanger bent.

Daarom raden we aan om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals Atlantische zalm, haring, bokking en sardines. Andere soorten vis die je kunt eten zijn bijvoorbeeld forel, kabeljauw, vissticks, kibbeling, garnalen en mosselen.

Vis: goed verhitten

Zorg altijd dat vis en schaal- of schelpdieren goed doorbakken, gekookt of gefrituurd zijn, om voedselinfecties te voorkomen. Dat geldt ook voor (zoute) haring. Lees meer over haring eten als je zwanger bent.

Meer vis-adviezen

Als je zwanger bent, dan gelden de volgende adviezen:

  • Eet geen roofvissen (zwaardvis, snoek, snoekbaars, haai, makreel, paling en tonijn), ook niet verhit. Eet deze vissen ook niet uit blik of gerookt. Ze bevatten relatief veel van het zware metaal kwik.
  • Eet geen rauwe vis en rauwe schaal- en schelpdieren. Het risico op een voedselinfectie is hierbij groter. Met rauw bedoelen we dat het niet verhit is geweest. Eet dus geen sushi met rauwe vis, geen rauwe haring, rauwe oesters en rauwe mosselen. Als je deze vis en schaal- en schelpdieren eerst goed verhit door te koken, bakken of te frituren, dan kun je ze wel gewoon eten. Zure haring uit pot, oftewel rolmops, kun je veilig eten omdat het verhit is geweest. Alle vis uit blik of pot is al verhit geweest en hoef je niet opnieuw te verhitten.
  • Wees ook voorzichtig met het eten van zelf gevangen vis. De vis kan een verhoogd gehalte aan schadelijke stoffen zoals kwik en dioxine bevatten. Als je niet weet of het water vervuild is of niet, eet het dan niet.

Wat kun je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

Er zijn nog andere producten die je beter niet kunt eten of drinken als je zwanger bent.