Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is frisdrank met suiker gezonder dan light-frisdrank?

Allebei zijn het geen gezonde keuzes. Light-frisdrank bevat geen of minder suiker dan gewone frisdrank, en dus minder calorieën. Als je op je gewicht wil letten, kun je light-frisdrank drinken. Maar de beste keuze is om water te drinken. In frisdrank zitten namelijk zuren die je tandglazuur aantasten. Dit geldt voor gewone frisdrank en light-frisdrank. Af en toe een glas (light-)frisdrank kan geen kwaad, maar het staat niet in de Schijf van Vijf.

Hoeveel suiker er in verschillende dranken zit, zie je hieronder:

Veiligheid

Gewone frisdrank en light-frisdrank zijn even veilig. Sommige mensen zeggen dat light-frisdrank onveiliger is vanwege de zoetstoffen die erin zitten. Zoetstoffen zijn echter uitgebreid getest, vaak weer opnieuw omdat deze verhalen de ronde doen, en blijken keer op keer veilig. Ze voldoen aan alle veiligheidseisen van de EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Er zijn geen negatieve effecten op mensen gevonden, zelfs niet bij langdurig gebruik en grote hoeveelheden.

Meer dan 2,5 liter per dag

Als je in normale hoeveelheden frisdrank met zoetstoffen drinkt, hebben deze zoetstoffen geen negatief effect. Ook niet als je je hele leven dagelijks light-frisdranken zou drinken. Om bijvoorbeeld teveel van de zoetstof aspartaam binnen te krijgen, zou je per dag meer dan 2,5 liter frisdrank met aspartaam moeten drinken.

Uitzonderingen bij zoetstoffen

Frisdranken met aspartaam zijn alleen niet geschikt voor mensen met de zeldzame, aangeboren stofwisselingsziekte PKU. Daarom staat op deze producten de waarschuwing ‘bevat een bron van fenylalanine’.

Waarom water

Water heb je dagelijks nodig en staat in de Schijf van Vijf. Het is een gezonde dorstlesser. Kraanwater heeft veel pluspunten: het bevat geen calorieën en het tast je tanden niet aan zoals bij (light-) frisdrank wel het geval is. En het is goedkoop, goed voor het milieu en overal verkrijgbaar.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.