Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Is diksap gezond voor mijn baby of kind?

Diksap staat niet in de Schijf van Vijf. Op het etiket van diksap kan staan ‘100% puur sap zonder toegevoegd suiker’, maar er zit net als in sappen en limonade veel suiker in. De suiker in diksap komt meestal van vruchtensap of vruchtenconcentraat, zoals geconcentreerd appelsap of appelconcentraat. Appel klinkt misschien gezond, maar concentraat bestaat vooral uit suiker.

Het drinken van veel dranken met suiker, en daardoor calorieën, vergroot de kans op overgewicht en het is niet goed voor de tanden van je kind. Het advies is om je baby of kind water of lauwe licht gezette thee zonder suiker te geven. Water en thee staan wel in de Schijf van Vijf.

In deze tabel staat hoeveel calorieën en suiker in verschillende soorten drinken zit. Voor de vergelijking: een standaard suikerklontje is 4 gram. In een glas diksap zit dus al snel een hoeveelheid suiker die vergelijkbaar is met meer dan 2 suikerklontjes.

Glas van 200 milliliter Kilocalorieën Suiker in grammen
Water 0 kcal 0 g
Thee 0 kcal 0 g
Diksap (1 deel siroop, 15 delen water) 38 kcal 9 g
Diksap (1 deel siroop, 7 delen water) 78 kcal 19,4 g
Limonade (1 deel siroop, 7 delen water) 56 kcal 13,8 g
Limonade 0% suiker 2 kcal 0 g
Appelsap 92 kcal 21 g
Perensap 78 kcal 19 g
Sinaasappelsap (uit een pak) 84 kcal 17,4 g
Sinaasappelsap (vers geperst) 88 kcal 17,8 g
Vruchtensmoothie 112 kcal 21,8 g

Zuiveldranken zoals halfvolle melk en bepaalde yoghurtdranken staan ook in de Schijf van Vijf, in het vak zuivel.

Kun je wel zeggen dat één product gezond is?

Nee, je kunt van een product eigenlijk niet zeggen dat het gezond of ongezond is. Het hangt namelijk altijd af van hoeveel en hoe vaak je iets eet of drinkt. Diksap staat net als andere limonades niet in de Schijf van Vijf. Je kunt het heus wel af en toe geven aan je kind, maar het advies is niet te veel en niet te vaak.