Als er in sojadrink minder dan 6 gram suiker per 100 gram inzit en er voldoende calcium, vitamine B2 en vitamine B12 aan is toegevoegd, staat het in de Schijf van Vijf. Net als andere peulvruchten verlaagt soja-eiwit het LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Sojadrink heeft daarnaast een lagere milieubelasting dan koemelk. Er is minder land en water voor nodig en er komen minder broeikasgassen vrij.
Sojamelk, sojadrink of sojadrank
Een bekendere term voor sojadrink is sojamelk. Hoewel de smaak en
structuur op melk lijkt, mag sojamelk geen melk heten van de wet. Op
verpakkingen mag daarom ook geen sojamelk staan. Sojadrink of sojadrank mag wel.
Wat zit er in sojadrink?
Sojadrink is afkomstig van
de sojaboon, een peulvrucht. Van soja worden naast drank ook tofu, tempé en
sojaolie gemaakt. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer
en vitamine B1. Wil je geen of minder koemelk drinken? Dan levert sojadrink
met toegevoegd calcium en vitamine B12 een deel van de voedingsstoffen die je
normaal uit koemelk haalt.
Op
het etiket van de sojadrink kun je zien wat er precies per 100 milliliter inzit. Zo kun
je vergelijken en zien welke de beste keuze is.
Het beste kun je een variant
kiezen die aan de volgende criteria voldoet:
- minimaal 80 milligram calcium
- minimaal 0,14 microgram vitamine B2
- minimaal 0,24 microgram vitamine B12
- maximaal 6 gram suiker
- maximaal 1,1 gram verzadigd vet
- maximaal 0,3 gram zout
- en het product eiwitrijk is. Dit betekent dat minimaal 20% van de calorieën van eiwit komt.
Gezoete sojadrink
Er bestaat ook sojadrink
met een smaakje, zoals aardbeien of banaan. Als hier te veel suiker in zit staat
het niet in de Schijf van Vijf. Een glas sojadrink met meer dan 6 gram suiker per 100
gram is een
weekkeuze.
Op de
voedingswaardedeclaratie op het etiket kun je zien hoeveel suiker erin zit.
Kijk onder het kopje koolhydraten en dan “waarvan suikers”.
Is sojadrink duurzaam?
Sojadrink heeft een lagere milieubelasting dan koemelk. Er is minder land en water voor nodig en er komen minder broeikasgassen vrij bij de productie van sojadrink dan bij de productie van koemelk. Soja dat gebruikt wordt in drinks is vaak duurzaam (RTRS), biologisch of in Europa geteeld. Er is ook sojateelt die zorgt voor ontbossing, verwoestijning en erosie, maar deze niet-duurzame soja wordt vooral verwerkt in veevoer en niet gebruikt in sojadrinks, sojayoghurt of vleesvervangers op basis van soja. Meer over soja en duurzaamheid.
In onderstaande video vertellen we je alles over de duurzaamheid van soja. Of lees meer over duurzame soja en hoe je het herkent op het etiket.
Kun je sojadrink gebruiken als zuivelvervanger?
Melk kun je door sojadrink vervangen, mits er calcium, vitamine B2 en vitamine B12 aan toegevoegd is. Van alle zuivelvervangers is sojadrink wat betreft voedingswaarde de beste vervanger. Het lijkt op die van halfvolle melk wat betreft eiwit en energie. Calcium, vitamine B2 en B12 worden vaak toegevoegd en soms ook vitamine D.
Is het gevaarlijk om sojadrink te gebruiken als ik zwanger ben?
In sojaproducten zitten zogenaamde isoflavonen. Als je hier te veel van neemt, dan kan dat mogelijk invloed hebben op de ontwikkeling van de geslachtsorganen van de baby. Uit voorzorg geldt er het advies om een hoge inname te beperken. Als je ervoor kiest zuivel te vervangen door een plantaardig alternatief, neem dan niet meer dan 4 glaasjes of schaaltjes (van 150 ml) sojadrink/yoghurt per dag. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel isoflavonen binnenkrijgt.
Ook tijdens de zwangerschap blijft een verrijkte sojadrink/yoghurt de meest volwaardige zuivelvervanger. Andere plantaardige alternatieven bevatten vaak te weinig eiwit en/of voedingsstoffen. Lees meer over isoflavonen tijdens de zwangerschap. Omdat sojadrink in tegenstelling tot koemelk geen jodium bevat, is het wel goed om te letten op je jodium-inname.
Kun je wel zeggen dat één product gezond is?
Je kunt eigenlijk van één product niet zeggen of het gezond is. Het hangt er namelijk altijd van af hoeveel of hoe vaak je het eet of drinkt. We kunnen dus wel zeggen of een product past in een gezonde voeding. Lees meer.