Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat doet suiker in je lichaam?

Suiker is een brandstof, het eten ervan levert energie. Suiker is een koolhydraat. Als je koolhydraten verteert ontstaat glucose. Via het maagdarmkanaal komt de glucose in het bloed. Al vrij snel na het eten van een voedingsmiddel of maaltijd met koolhydraten begint het bloedsuikergehalte te stijgen. Als het bloedsuikergehalte begint te stijgen na het eten, zorgt het hormoon insuline in het bloed ervoor dat de weefsels het glucose snel opnemen.

Insuline werkt eigenlijk als een sleutel: het opent de deuren van de lichaamscellen zodat de bloedsuiker naar binnen kan gaan. In de cellen wordt de glucose verbrand of opgeslagen. Hierdoor neemt het bloedsuikergehalte weer af. De snelheid waarmee het bloedsuikergehalte stijgt hangt van veel factoren af. 1 gram suiker levert 4 kilocalorieën aan energie. Een lichaamscel gebruikt de vrijgemaakte energie voor verwarming, groei en herstel van het lichaam en voor het transport van stoffen. . Daarnaast geeft suiker een zoete smaak aan eten. Als je suiker eet geven je hersenen dopamine af. Dat geeft een prettig gevoel.

Suiker zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt denken en bewegen. Het is beter om niet te veel suikerrijke producten als frisdrank, sap, snoep en gebak te nemen.

Hoeveel suiker mag ik dagelijks eten of drinken?

Suikers vallen onder koolhydraten. Er is in Nederland geen officiële richtlijnen over hoeveel suiker je zou moeten binnenkrijgen, maar wel voor de hoeveelheid koolhydraten, zo'n 40 tot 70% van je energiebehoefte.

Lees meer over suiker en zoetstoffen

Hoe krijg ik niet te veel suiker binnen?

Het is beter om suikerrijke producten als frisdrank, snoep en gebak te laten staan. Je kunt ze prima vervangen met producten uit de Schijf van Vijf. Denk aan water, groentesnacks of een belegde boterham. Zo krijg je veel minder suiker binnen. Ontdek meer tips om minder suiker binnen te krijgen

Het helpt ook om goed op het etiket van een product te kijken. Er bestaan veel producten waaraan suiker is toegevoegd, ook als je dat niet makkelijk kunt herkennen op het etiket.

Helemaal suikervrij eten is onmogelijk. Suiker komt namelijk ook van nature voor in producten zoals fruit, brood en melk.