Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Encyclopedie

De Voedingscentrum Encyclopedie is de kennisbank van het Voedingscentrum. Je vindt er inhoudelijke informatie over allerlei onderwerpen.

Je kunt op 2 manieren zoeken naar onderwerpen in de encyclopedie: via het zoekveld en via het alfabet.

Nieuw
Populair
Ga naar
 

Wat doet suiker in je lichaam?

Suiker is een brandstof, het eten ervan levert energie. Suiker zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt denken en bewegen. Via het maag-darmkanaal komt suiker in je bloed. Vervolgens wordt het afgegeven aan hersenen en spieren.

Suiker zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt denken en bewegen. Het is beter om niet te veel suikerrijke producten als frisdrank, sap, snoep en gebak te nemen.

Koolhydraten

Suikers vallen onder koolhydraten. Er is in Nederland geen officiële richtlijnen over hoeveel suiker je zou moeten binnenkrijgen, maar wel voor de hoeveelheid koolhydraten, zo'n 40 tot 70% van je energiebehoefte.

Lees meer over suiker en zoetstoffen

Niet te veel

Het is beter om suikerrijke producten als frisdrank, snoep en gebak te laten staan. Je kunt ze prima vervangen met producten uit de Schijf van Vijf. Denk aan water, groentesnacks of een belegde boterham. Zo krijg je veel minder suiker binnen.

Het helpt ook om goed op het etiket van een product te kijken. Er bestaan veel producten waaraan suiker is toegevoegd, ook als je dat niet makkelijk kunt herkennen op het etiket.

Helemaal suikervrij eten is onmogelijk. Suiker komt namelijk ook van nature voor in producten zoals fruit, brood en melk.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke 2 weken tips en nieuwtjes over gezond, duurzaam en veilig eten in je mailbox.