Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg.
Menu
Zoek

Wat doet suiker in je lichaam?

Suiker is een brandstof, het eten ervan levert energie. Suiker zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt denken en bewegen. Via het maag-darmkanaal komt suiker in je bloed. Vervolgens wordt het afgegeven aan hersenen en spieren.

Suiker zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kunt denken en bewegen. Het is beter om niet te veel suikerrijke producten als frisdrank, sap, snoep en gebak te nemen.

Koolhydraten

Suikers vallen onder koolhydraten. Er is in Nederland geen officiële richtlijnen over hoeveel suiker je zou moeten binnenkrijgen, maar wel voor de hoeveelheid koolhydraten, zo'n 40 tot 70% van je energiebehoefte.

Lees meer over suiker en zoetstoffen

Niet te veel

Het is beter om suikerrijke producten als frisdrank, snoep en gebak te laten staan. Je kunt ze prima vervangen met producten uit de Schijf van Vijf. Denk aan water, groentesnacks of een belegde boterham. Zo krijg je veel minder suiker binnen.

Het helpt ook om goed op het etiket van een product te kijken. Er bestaan veel producten waaraan suiker is toegevoegd, ook als je dat niet makkelijk kunt herkennen op het etiket.

Helemaal suikervrij eten is onmogelijk. Suiker komt namelijk ook van nature voor in producten zoals fruit, brood en melk.